Na hasło: “Zrobiłam dżem truskawkowy bez cukru i bez gotowania” reakcja była jedna – niedowierzanie i powątpiewanie, że tak się przecież nie da!? A właśnie, że da się 😛 Wystarczy do truskawek dodać nasion chia, poczekać kilka godzin i gotowe. Dżem ten jest niebiański w smaku i boski w zapachu, a wymaga tylko zmiksowania owoców i dodania nasion. Ma jednak jedną poważną wadę – bardzo szybko się kończy! 😉 😀 Ale przecież zawsze można zrobić nową porcję 🙂 Zatem nie czekajcie, tylko wypróbujcie to smakowite cudo 🙂
Polecam również dżem wiśniowy, dżem brzoskwiniowy, najlepsze powidła śliwkowe.
Składniki:
- 1/2 kg świeżych truskawek
- 3 łyżki (45 ml) nasion chia
- 3 łyżki (45 ml) soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy (lub do smaku)
Wykonanie:
Truskawki dokładnie myjemy i miksujemy w blenderze razem z sokiem z cytryny i syropem z agawy. Przelewamy do naczynia, dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na noc do lodówki. Tylko uważajcie na Dżemowe Potwory! – u mnie zawsze grasują w kuchni i wyjadają ten dżem truskawkowy z lodówki, kiedy ja śpię… 🙂
A rano mówimy “Dżem dobry!” i zajadamy się nim :).
Wspaniale smakują z goframi polanymi tym dżemem – pychotka!
Praktyczne rady:
W moim domu zjadamy ten dżem w ciągu 1-2 dni, ale gdyby chcieliście go potrzymać trochę dłużej, to jest na to sposób – świetnie się mrozi.
Smacznego!
*Przepis pochodzi stąd.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Jak można zapasteryzować taki dżem ? 😀
Ja pasteryzuje niską temperaturą, czyli mrożę 😉 😀 A jeśli pytanie jak je pasteryzować do słoików, to obawiam się, że bez gotowania dżemu się nie obejdzie. A wtedy cała idea tego przepisu umiera… Pozdrawiam!
to koktajl a nie dżem
Jak najbardziej dżem! Jeśli się poczeka tak jak mówi przepis, to po napęcznieniu nasion chia konsystencja będzie jak najbardziej dżemowata 🙂 Pozdrawiam!