Żurek uwielbiam jeść nie tylko w święta i często go przyrządzam. A te białe kiełbaski od VeganNerd idealne do niego pasują! Łatwo się je robi, a jeszcze łatwiej pochłania 🙂 Mąż zabiera je też z chlebem na lunch do pracy, a nasi goście w czasie rodzinnych spotkań widzą je na stole 🙂 Polecam wypróbować!
Składniki:
- 1 duży seler
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mała cebula
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 łyżka suszonego lubczyku (lub świeżego)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 4 ziela angielskie
- 4 ziarna jałowca
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki mąki jaglanej (ryżowej lub pszennej)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Najpierw nastawiamy ziemniaki w mundurkach do ugotowania.
Obieramy warzywa, cebulę kroimy w drobną kostkę, a seler i pietruszkę trzemy na małych oczkach tarki.
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulkę z wszystkimi przyprawami aż się zeszkli. Dodajemy utarte warzywa i smażymy całość aż one zmiękną. Odstawiamy do ostudzenia.
W tym czasie ziemniaki powinny być ugotowane do miękkości. Obieramy je ze skóry i rozdrabniamy widelcem.
Z warzyw wyciągamy ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe.
Dodajemy rozgiecionego ziemniaka i dokładnie mieszamy rękami i formujemy kiełbaski w dłoniach. W razie potrzeby dodajemy mąkę jaglaną, żeby kiełbaski się nie rozpadały. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju.
Podajemy z żurkiem, z chlebem lub jako “wegańskie mięsko” do obiadu – w moim domu wypróbowaliśmy wszystkie te opcje 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3