Home Bezglutenowe Wegańskie batony Snickers

Wegańskie batony Snickers

2 komentarze

Wegańskie batony Snickers są bardzo proste w wykonaniu, przepyszne i na dodatek zdrowe. Przyznam, że najczęściej jemy je bez polewy, bo nie chce nam się czekać dodatkowych 30 minut, żeby czekolada się zastygła… Po prostu chcemy jak najszybciej cieszyć się ich smakiem. Co więcej, pochłaniamy od razu wszystkie 🙂 W trójkę, do spółki z Najstarszym (Najmłodszy jeszcze jest za mały na orzechy, a Córcia za bardzo chora). I w ogóle nie mamy wyrzutów sumienia! 😀

batony snickers

Składniki (na 6 dużych lub 12 mniejszych batonów):

Spód:

  • 8 łyżek niesłodzonego masła orzechowego 100% (można zamienić na migdałowe)
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki syropu z agawy

Masa karmelowa:

  • 10 daktyli bez pestek
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka płynnego oleju kokosowego
  • kropla wanilii (opcjonalnie)

Nadzienie:

  • garść prażonych orzeszków ziemnych (lub innych orzechów)

Polewa czekoladowa:

  • 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu z agawy
Wykonanie:
Wykonanie spodu:

Do naczyniu wkładamy wszystkie składniki na spód i dokładnie mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia, dociskając masę formujemy blok o wysokości około 5 mm (zobacz zdjęcie poniżej). Wkładamy do zamrażarki na około 30 minut.

Wykonanie masy karmelowej:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 15 minut. Następnie, miksujemy z wodą, wanilią i olejem kokosowym. Wykładamy na wcześniej przygotowany spód i równomiernie rozprowadzamy.

Wykonanie nadzienia:

Na masie karmelowej układamy orzeszki (patrz zdjęcie poniżej). Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wykonanie polewy:

Kroimy blok na batony. Mieszamy wszystkie składniki polewy, zanurzamy w niej batony tak, żeby czekoladowa polewa w całości je pokryła. Można poukładać je na blaszce do grillowania, żeby obciekły (zobacz zdjęcie n początku przepisu).

Batony Snickers wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 30 minut. Im dłużej będą się mrozić, tym będą twardsze.

Polecam również tartę Snickers na zimno, jaglane ciasto Snickers

Smacznego!

*Przepis oparty na tym.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Ervisha 30 czerwca, 2017 - 6:41 am

Coraz więcej przepisów na tego typu batoniki. Przepisy niby te same a jednak każdy jest inny 🙂

Reply
Lamarida 30 czerwca, 2017 - 9:48 am

I każdy przepyszny 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.