Home Bezglutenowe Fasolowe babeczki brownie

Fasolowe babeczki brownie

4 komentarze

Brownie jest podobno najbardziej czekoladowym smakołykiem na świecie 🙂 Typowo przygotowuje się go z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkiej ilości mąki. W tym wegańskim i bezglutenowym przepisie nie używamy żadnego z wyżej wymienionych składników, ale uzyskujemy przepyszne i zdrowe babeczki brownie 🙂 A w roli głównej występuje fasola! Tak, ta fasola, z której można ugotować zupkę 🙂 Ale zupełnie nie czuć jej smaku. Koniecznie wypróbujcie te fasolowe babeczki!

Składniki (na 12 sztuk):
  • zamiennik jajka:
    • 3 łyżki siemienia lnianego
    • 12 łyżek ciepłej wody
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych
  • ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:

Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką 🙂 Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, tak by woda je całkowicie zakryła, i odstawiamy na 10 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki.

Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C.

Polecam również czekoladowe babeczki, pieguski, makowe fit babeczki, tartaletki jaglane, babeczki wytrawne z tofu.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

4 komentarze

Martyna 13 lipca, 2017 - 11:24 am

Wygląda przepysznie! 🙂
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com 😉

Reply
Lamarida 13 lipca, 2017 - 8:42 pm

Dziękuję 🙂 Zajrzałam do Ciebie i wegańskie sushi z burakiem wygląda zachęcająco! Takiej kombinacji jeszcze nie jadłam 😉

Reply
Smiling shrimp 24 lipca, 2017 - 12:02 pm

Świetny przepis na babeczki, robiłam ciasto fasolowe z podobnego przepisu, ale z jajkami, jednak ich zamienniki wyglądają zdecydowanie bardziej zachęcająco, na pewno wypróbuję 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com

Reply
Lamarida 24 lipca, 2017 - 4:31 pm

To super 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.