Proste, ale ciekawe połączenie: młoda kapusta z bobem, ziemniakami i pomidorami okraszone podsmażoną cebulką i świeżutką natką pietruszki. Takie polskie klimaty 🙂 Do tego pajda chleba i obiad gotowy!
Fanom kapusty polecam również łazanki z grzybami.
Składniki:
- 1 kg bobu
- 2 liście laurowe
- 2 owoce jałowca
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty
- 3 średnie ziemniaki
- 1 puszka całych pomidorów (lub 2-3 dojrzałe pomidory)
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki i/lub koperku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż się skarmelizuje.
Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na niewielką kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno kroimy.
Bób płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca i ziele angielskie i gotujemy aż będzie prawie miękki.
Następnie dodajemy kapustę i ziemniaki oraz pomidory z puszki i gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy podsmażoną cebulę i pokrojone świeże zioła oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3