Owsiane ciastka kokosowe (bezglutenowe)

W moim domu jest duży popyt “na słodkie”. A jak wiadomo, popyt rodzi podaż 😉 A więc przygotowuję moim domownikom różne słodkości i mam kilka sprawdzonych szybkich przepisów i do nich należą takie owsiane ciastka kokosowe. Są one mieszanką mąki owsianej, wiórków kokosowych i mleka z dodatkiem oleju, osłodzone ulubionym słodzikiem. A na wierzchu mogą mieć pyszny domowy dżemik albo i nie – jak kto woli. W każdym razie polecam je wpróbować 🙂

ciastka kokosowe

ciastka kokosoweciastka kokosowe

Składniki (na około 8 dużych albo 16 małych ciastek): 

Ciasteczka:

  • 1 szklanka (240 ml) wiórek kokosowych
  • 1 szklanka (240 ml) mąki owsianej bezglutenowej (lub z glutenem, jeśli ktoś toleruje/preferuje)
  • 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy lub innego słodzika w płynie
  • 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 3 łyżki (45 ml) płynnego oleju kokosowego
  • 4 łyżki (60 ml) mleka roślinnego np. sojowego

Dodatkowo:

Wykonanie:

W większym naczyniu mieszamy wiórki kokosowe, mąkę owsianą i sól. Dodajemy syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i olej kokosowy. Całość mieszamy i dolewamy mleko aż uzyskamy klejącą masę.

Ciasteczka możemy formować na dwa sposoby:

1) Większe: Nakładamy kopiatą łyżkę masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową mata. Formujemy kształt ciasteczka, naciskamy na środku i robimy wgłębienie, w które nakładamy około jedną łyżeczkę dżemu.

ciastka kokosowe

2) Mniejsze: Nakładamy płaską łyżkę masy (ja używam takiej do odmierzania w kuchni o poj. 15 ml) na blaszkę wyłożoną matą silikonową lub papierem do pieczenia. Tym sposobem robimy ciastka kokosowe albo możemy delikatnie palcem zrobić wgłębienie i nałożyć tak dżemu i w ten sposób zrobić ciastka kokosowe z dżemem 🙂

Wkładamy ciasteczka do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy (bez termoobiegu) przez 15-20 minut (w zależności od ich wielkości) albo dopóki będą lekko złociste.

Przestudzone ciastka kokosowe podajemy z ulubionym napojem 🙂 Zachęcam do wypróbowania herbaty koreańskiej z brązowego ryżu.

Fanom kokosu polecam takie ciastka kokosowo-bananowe. Polecam również owsiano-orzechowe ciasteczka,  krakersy owsiane, czekoladowe owsiane bez pieczenia.

Smacznego!

* Przepis pochodzi od stąd.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *