Pierwszą styczność z mieszanką przypraw cajun miałam kilka lat temu. Pochodzący z Luisiany mąż koleżanki, z zamiłowania kucharz, używał jej do przyrządzania jambalayi. Miał jedną sprawdzoną markę, która według niego była “jedyną prawdziwą” 😉 Ja zamiast kupować, robię ją sama w domu. I moim zdaniem ta domowa mieszanka też jest prawdziwa 🙂 Polecam!
Składniki:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy do moździerza i ucieramy.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mieszanka cajun świetnie wyostrza potrawy i jest niezbędnym składnikiem do przyrządzenia jednogarnkowej nowoorleańskiej potrawy jambalayi – przepis tutaj 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3