Czekoladowy ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa zwykle opiera się na bazie czekolady i śmietany, czasami też i masła. A że my preferujemy roślinną wersję, to śmietanę zastępuję gęstym mleczkiem kokosowym. Możliwości użycia tego specyfiku jest bez liku, a dostosowując czas studzenia do preferowanej konsystencji uzyskujemy albo aksamitną polewę albo gęsty czekoladowy krem. Polecam! 🙂
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (75% zawartości kakao lub więcej)
- 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
- 5 łyżek (75 ml) syropu z agawy lub klonowego
Wykonanie:
Do szklanego lub metalowego naczynia wrzucamy czekolady połamane na niewielkie kawałki.
W garnku zagotowujemy wodę i na nim kładziemy naczynie z kostkami czekolady. Skręcamy ogień i rozpuszczamy czekoladę co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.
W międzyczasie, w niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko kokosowe. Pamiętajcie, podgrzewamy, a nie gotujemy! 🙂
Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy naczynie z ognia, dodajemy ciepłe mleko kokosowe, syrop z agawy i mieszamy. I polewa czekoladowa gotowa! 🙂
W zależności od tego, do czego chcemy go wykorzystać albo używamy zaraz np. jako polewę do batonów snickers albo odstawiamy do wystygnięcia aż zgęstnieje – super smaruje się na tortillach domowej roboty https://lamarida.pl/2017/07/08/indyjski-chlebek-roti-czyli-beztluszczowe-tortille-batatow/. Ta czekoladowa polewa jest nieodzownym składnikiem mega pysznego bezglutenowego tortu czekoladowego – polecam wypróbować 🙂
Czekoladowa polewa jest kluczowym składnikiem w takim bezglutenowym torcie z komosy ryżowej. Świetnie nadaje się na polewę do tortu truskawkowego, tortu z Oreo albo do przełożenia andrutów w Pischingerze.
Smacznego!
* Przepis zainspirowany Fablunch.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Spróbuj zrobić jestem łakoczuchem
Próbuj śmiało! Pozdrawiam 🙂
Nie wiem czy to wpływa na jakość i strukturę, ale ja rozpuszczam czekoladę bezpośrednio w mleczku ?, tzn podgrzewam mleczko wrzucam czekoladę i mieszam trzepaczką do rozpuszczenia, wychodzi pycha i gotowe raz dwa
pyszny, prosty i szybki przepis ;> pomięłam syrop i wyszło super, dziękuję!!!
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂