Home Dodatki Aksamitna polewa czekoladowa, czyli czekoladowy ganache

Aksamitna polewa czekoladowa, czyli czekoladowy ganache

5 komentarzy

Czekoladowy ganache, czyli aksamitna polewa czekoladowa zwykle opiera się na bazie czekolady i śmietany, czasami też i masła. A że my preferujemy roślinną wersję, to śmietanę zastępuję gęstym mleczkiem kokosowym. Możliwości użycia tego specyfiku jest bez liku, a dostosowując czas studzenia do preferowanej konsystencji uzyskujemy albo aksamitną polewę albo gęsty czekoladowy krem. Polecam! 🙂

Aksamitna polewa czekoladowa
Aksamitna polewa czekoladowa
Aksamitna polewa czekoladowa
Aksamitna polewa czekoladowa
Składniki:
  • 200 g gorzkiej czekolady (75% zawartości kakao lub więcej)
  • 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
  • 5 łyżek (75 ml) syropu z agawy lub klonowego
Wykonanie:

Do szklanego lub metalowego naczynia wrzucamy czekolady połamane na niewielkie kawałki.

W garnku zagotowujemy wodę i na nim kładziemy naczynie z kostkami czekolady. Skręcamy ogień i rozpuszczamy czekoladę co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliła.

W międzyczasie, w niewielkim rondelku na średnim ogniu podgrzewamy mleko kokosowe. Pamiętajcie, podgrzewamy, a nie gotujemy! 🙂

Gdy czekolada się rozpuści, ściągamy naczynie z ognia, dodajemy ciepłe mleko kokosowe, syrop z agawy i mieszamy. I polewa czekoladowa gotowa! 🙂

W zależności od tego, do czego chcemy go wykorzystać albo używamy zaraz np. jako polewę do batonów snickers albo odstawiamy do wystygnięcia aż zgęstnieje – super smaruje się na tortillach domowej roboty https://lamarida.pl/2017/07/08/indyjski-chlebek-roti-czyli-beztluszczowe-tortille-batatow/. Ta czekoladowa polewa jest nieodzownym składnikiem mega pysznego bezglutenowego tortu czekoladowego – polecam wypróbować 🙂

Czekoladowa polewa jest kluczowym składnikiem w takim bezglutenowym torcie z komosy ryżowej. Świetnie nadaje się na polewę do tortu truskawkowego, tortu z Oreo albo do przełożenia andrutów w Pischingerze.

Smacznego!

* Przepis zainspirowany Fablunch.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

5 komentarzy

basia 6 listopada, 2017 - 10:18 pm

Spróbuj zrobić jestem łakoczuchem

Reply
Lamarida 6 listopada, 2017 - 10:26 pm

Próbuj śmiało! Pozdrawiam 🙂

Reply
Marta 12 listopada, 2018 - 9:52 am

Nie wiem czy to wpływa na jakość i strukturę, ale ja rozpuszczam czekoladę bezpośrednio w mleczku ?, tzn podgrzewam mleczko wrzucam czekoladę i mieszam trzepaczką do rozpuszczenia, wychodzi pycha i gotowe raz dwa

Reply
kkk 22 marca, 2020 - 5:35 pm

pyszny, prosty i szybki przepis ;> pomięłam syrop i wyszło super, dziękuję!!!

Reply
Lamarida 22 marca, 2020 - 5:51 pm

Bardzo się cieszę! Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.