Łazanki to popularna polska potrawa, którą lubię przyrządzać nietradycyjnie 😉 Zamiast polskich grzybów używam chińskich, zamiast typowego makaronu łazankowego w kształcie rombu używam tego, który mam pod ręką 😀 Niekonwencjonalnie, ale pysznie 🙂 Polecam!
Fanom kapusty polecam wegański bigos, kapustę kiszoną z grochem, młodą kapustę z bobem i pomidorami, gotowaną kapustę do obiadu.
Składniki:
- 30 g suszonych grzybów mun lub shitake
- 1/2 niewielkiej główka kapusty
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki sosu tamari albo sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- ugotowany ulubiony makaron
Wykonanie:
Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.
Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.
Gotujemy ulubiony makaron – my lubimy świderki do łazanek, czemu nie? 😉
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy aż zmiękną. Wrzucamy podgotowaną kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Łazanki mamy gotowe 🙂 Podajemy z ulubioną surówką np. z surówką z brokuła.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Pierwsza, podstawowa zasada w każdej kuchni to przede wszystkim kreatywność! Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro
Pozdrawiam 🙂