Home Receptury na obiad Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami

Łazanki z kapustą i suszonymi chińskimi grzybami

2 komentarze

Łazanki to popularna polska potrawa, którą lubię przyrządzać nietradycyjnie 😉 Zamiast polskich grzybów używam chińskich, zamiast typowego makaronu łazankowego w kształcie rombu używam tego, który mam pod ręką 😀 Niekonwencjonalnie, ale pysznie 🙂 Polecam!

łazanki
łazanki
Składniki:
  • 30 g suszonych grzybów mun lub shitake
  • 1/2 niewielkiej główka kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki sosu tamari albo sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ugotowany ulubiony makaron
Wykonanie:

Do niewielkiego naczynia wrzucamy suszone grzyby, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut.

Kapustę drobno szatkujemy. Gotujemy na pół twardo i odcedzamy.

Gotujemy ulubiony makaron – my lubimy świderki do łazanek, czemu nie? 😉

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Dodajemy odcedzone grzyby i smażymy aż zmiękną. Wrzucamy podgotowaną kapustę i smażymy aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Na końcu dodajemy ugotowany makaron i mieszamy. Łazanki mamy gotowe 🙂 Podajemy z ulubioną surówką np. z surówką z brokuła.

Fanom kapusty polecam wegański bigos, kapustę kiszoną z grochem, młodą kapustę z bobem i pomidorami, gotowaną kapustę do obiadu.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Restauracje Kraków - DaPietro 10 listopada, 2017 - 10:17 am

Pierwsza, podstawowa zasada w każdej kuchni to przede wszystkim kreatywność! Pozdrawiamy serdecznie – DaPietro

Reply
Lamarida 10 listopada, 2017 - 5:24 pm

Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.