Tęsknicie zimą za fasolką szparagową? Albo nie wiecie, na jaki jeszcze nieznany Wam sposób smakowicie przyrządzić ją w sezonie? A jeśli nie macie piekarnika, to ta zapiekanka z patelni jest idealna dla was! Mam dla Was rozwiązanie 🙂 Zatem poznajcie casserole, czyli zapiekankę z fasolki szparagowej ugotowanej w kremowym słonecznikowym sosie podane z chrupiącą cebulką smażoną na głębokim oleju. Danie to świetnie nadaje się na sycący lunch do pracy albo rodzinny obiad 🙂 Polecam!
Składniki:
Cebulowe krążki:
- 1 duża cebula
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 szklanki oleju do smażenia
Caserrole:
- 450 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1/4 szklanki wody
Sos:
- 2/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1 szklanka wrzątku
Wykonanie:
Sos:
Słonecznik płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą na sitku. Następnie, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia.
Po namoczeniu miksujemy namoczony słonecznik z wodą aż do uzyskania gładkiej masy. To będzie nasza naturalna, pyszna, roślinna “śmietanka” 😉
Cebulowe krążki:
W większym naczyniu mieszamy mleko z octem jabłkowym i odstawiamy. Ocet spowoduje, że mleko się “zsiądzie” i pojawią się małe grudki – tak ma być! 🙂
Dużą cebulę obieramy i kroimy na cienkie krążki, wrzucamy ją do mleka i odstawiamy na około 15 minut.
Do większej miski wsypujemy mąkę ryżową, paprykę słodką w proszku, sól i pieprz mielony i dokładnie mieszamy łyżką.
Następnie, w niewielkich porcjach wrzucamy krążki cebuli i rękami dokładnie obtaczamy je w mące i układamy w misce aż zużyjemy całą cebulę.
W niewielkim garnku rozgrzewamy około dwóch szklanek oleju. W niewielkich porcjach smażymy cebulkę na złocisty kolor. Następnie, używając łyżki cedzakowej, wyciągamy usmażoną porcję i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Kontynuujemy do usmażenia wszystkich krążków.
Caserrole:
Jeśli używamy świeżej fasolki to ją myjemy i obcinamy końcówki. Jeśli natomiast używamy mrożonej to wyjmujy opakowanie z zamrażarki i rozcinamy opakowania 🙂
Cebulę i czosnek obieramy, cebulę kroimy w wiórka, a czosnek drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
Na patelnię wrzucamy cebulkę i czosnek, podlewamy wodą i “smażymy” aż cebulka się zmięknie i zacznie wydzielać przyjemnie słodkawy smak.
Dodajemy pokrojone pieczarki, które zaczną uwalniać zawartą w sobie wodę. Smażymy całość aż do całkowitego odparowania wody.
Następnie zalewamy patelnię sosem ze słonecznika, wrzucamy fasolkę i solimy i pieprzymy. Gotujemy na wolnym ogniu aż fasolka będzie miękka, ale jednocześnie chrupiąca.
Na końcu dodajemy usmażone wcześniej cebulowe krążki zachowując część do przyozdobienia dania na talerzu. Całość delikatnie mieszamy tak, żeby cebulka była dobrze zanurzona w sosie. I zapiekanka z patelni gotowa! 🙂
Podajemy na ciepło. Nam smakuje z buraczkami czerwonymi i ogórkiem konserwowym z kurkumą. Świetnie też komponuje się z kimchi lub kapustą kiszoną po koreańsku.
Polecam również zapiekankę pasterską, zapiekankę warzywną z tortilli z sosem salsa, zapiekankę z batatów z jarmużem.
Smacznego!
*Przepis zainspirowany tym.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3