Kto lubi czekoladę? Kto lubi pomarańcze? Koniecznie musicie wypróbować takie czekoladowe serduszka. A przepis na ich wykonanie jest tak prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa 🙂 Zatem nie czekajcie, tylko działajcie, by zrobić sobie i komuś bliskiemu taką pyszną niespodziankę 🙂
Składniki:
- 1/2 (120 ml) szklanki płynnego oleju kokosowego
- 2-3 łyżki niesłodzonego kakao (w zależności jak mocną czekoladę lubicie)
- 2 łyżki (30 ml) syropu z agawy (lub według uznania)
- sok z dwóch soczystych pomarańczy
- starta skórka z jednej pomarańczy
- silikonowa foremka na kostki lodu (u mnie w kształcie serduszek 🙂 )
Wykonanie:
Pomarańczę (najlepiej organic/bio/eko) parzymy ostrożnie wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce.
Olej kokosowy podgrzewamy w niewielkim garnku aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia.
Dodajemy kakao, syrop z agawy, sok i skórkę z pomarańczy.
Wszystko dokładnie mieszamy.
Czekoladową masą napełniamy foremki silikonowe do kostek lodu w ulubionym kształcie. Ja wybieram serduszka 🙂
Wstawiamy do zamrażarki najlepiej na kilka godzin, żeby stężały.
Te pomarańczowe czekoladki nam najlepiej smakują mocno schłodzone.
Fanom czekolady polecam również czekoladowy ganache, francuskie rogaliki z czekoladą, trufle wiśniowe w czekoladzie.
Smacznego!
*Przepis zainspirowany JessBeautician.
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3