Home Deser Makowe FIT babeczki z komosy ryżowej

Makowe FIT babeczki z komosy ryżowej

5 komentarzy

Pewna osoba, dla której ulubionym deserem jest śledzik 😉 , gdy pierwszy raz spróbowała tych muffinek z zadowoleniem powiedziała: “Mmmmm, niezłe!” Był to niewątpliwie komplement w jej ustach 🙂 A te makowe fit  babeczki może nie wyglądają oszałamiająco, ale “nieźle” smakują i są całkiem zdrowe: bez nabiału, bez glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam 🙂

makowe fit babeczki

Składniki:
  • 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej
  • 1 szklanka (240 ml) wody do ugotowania komosy
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki (120 ml) maku
  • 1/3 szklanki (80 ml) ksylitolu (erytrytolu lub brązowego cukru)
  • 1 łyżeczka (5  ml) proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
  • 1 większe słodkie jabłko
Wykonanie:

Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem wyłączamy ogień i zostawiamy na kuchence pod przykryciem przez około 15 minut. Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.

Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki.

Do ostudzonej komosy ryżowej dodajemy mąkę kokosową i ryżową, ksylitol (lub cukier), mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników.

Łyżką napełniamy foremki silikonowe na muffinki dociskając masę, aby ściśle je wypełniała.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni C. Podajemy z ulubioną herbatką 🙂

Warto pamiętać, że komosa ryżowa to źródło pełnowartościowego białka i amionokwasów. Inne przepisy z wykorzystaniem komosy ryżowej i instrukcje jak ją gotować:  bezglutenowy tort czekoladowy , sałatka z papryką , sałatka z jabłkami, koktajl proteinowy.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

5 komentarzy

Zuza 19 lutego, 2018 - 10:38 pm

wow, swietna propozycja 🙂

Reply
zuza 10 listopada, 2019 - 5:12 pm

W przygotowaniu nie ma nic o mące ryżowej, za to w spisie składników nie ma sody oczyszczonej. Dziwne, ze nikt jeszcze nie zwrócił na to uwagi.

Reply
Lamarida 10 listopada, 2019 - 7:26 pm

Dzięki za zwrócenie uwagi na nieścisłości! Poprawione. Pozdrawiam 🙂

Reply
zuza 10 listopada, 2019 - 8:01 pm

Wyszły pyszne, mimo to, dzięki za przepis.

Reply
Lamarida 10 listopada, 2019 - 8:18 pm

Cieszę się 🙂 Na zdrowie. Pozdrawiam!

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.