Home Sałatki/Surówki Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry

Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry

1 komentarz

Oto idealna sałatka na lunch do szkoły czy pracy – chrupiąca kapusta pekińska ze słodkimi brzoskwiniami i suszonymi owocami w smakowitym jogurtowym sosie curry. Mniam 🙂 To również świetny dodatek do pieczonych warzyw czy potraw z grilla. Co ja mówię, właściwie ta sałatka jest dobra do wszystkiego 🙂 Polecam!

sałatka z kapusty pekińskiej

Składniki:
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 puszka brzoskwiń (około 480 g owoców)
  • 1/2 szklanki sojowego jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 2 łyżki syropu z brzoskwiń (z puszki)
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • garść rodzynek lub żurawiny suszonej
Wykonanie:

Kapustę dzielimy na liście, wycinamy głąby, myjemy liście pod bieżącą wodą i drobno kroimy.

Brzoskwinie odsączamy z soku (syropu nie wylewamy! – po zmieszaniu z wodą mamy pyszny napój 🙂 ) i kroimy w niewielką kostkę.

Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną.

Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brzoskwiń i majonezem.

Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu. Pychotka 🙂

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

1 komentarz

Sherri 19 marca, 2018 - 8:11 pm

Tego słowa znów potrzebowałam,dziękuję.

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.