Właśnie mija rok prowadzenia przeze mnie bloga, jejjj!!! 🙂 Z tej okazji zapraszam Was na tort z matchą. Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, a jednocześnie bardzo smakowity. Wspaniale puszyste biszkopty wzbogacone japońską zieloną herbatą w proszku i przekładane bitą śmietaną zrobią furorę na każdym urodzinowym przyjęciu. Polecam! 🙂
Składniki (2 tortownice o wymiarach 21 cm):
Biszkopt:
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki orkiszowej (najczęściej używam typu 700)
- 1 łyżka (15 ml) herbaty japońskiej matcha
- 1 łyżeczka (5 ml) sody
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki (120 ml) cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju
- olej do nasmarowania tortownicy
Bita śmietana:
- stała część z 2 puszek mleka kokosowego (2 x 400 ml) schłodzonych przez noc
- 2 łyżki (30 ml) cukru pudru
- 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- japońska herbata matcha
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i matchę przesiewamy przez sito do większej miski.
Mleko, ocet i olej mieszamy w drugim naczyniu.
Mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy.
Spód każdej z tortownic wykładamy papierem do pieczenia wyciętym w dopasowany krążek. Zarówno papier, jak i boki tortownicy smarujemy olejem.
Do każdej z tortownic wylewamy po połowie porcji masy.
Biszkopty pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez około 15 minut albo aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Bardzo łatwo przeoczyć moment, kiedy stracą swój jasno zielony kolor i ściemnieją, ale Mąż zapewnia mnie, że wygląd absolutnie nie wpływa na ich smak, bo nadal są przepyszne 🙂
Po upieczeniu, biszkopty wyciągamy z formy, żeby przestygły.
Bita śmietana:
Do wysokiego garnka wrzucamy stałą część mleka kokosowego (bez płynu), przesiewamy cukier puder i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość ubijmy ręcznym mikserem aż będzie sztywna.
Jeden spód wkładamy na tortownicę i smarujemy połową gotowego kremu. Kładziemy drugi spód i smarujemy resztą kremu nie zapominając o pokryciu także boku tortu.
Na końcu posypujemy przesianą przez sitko matchą i schładzamy przez kilka godzin w lodówce.
Najlepiej smakuje mocno schłodzony 🙂
Więcej o zdrowotnych właściwościach herbaty matcha pisałam tutaj. Polecam również pudding z matchą.
Fanom tortów polecam tort z różą, tort marchewkowy z kremem z batatów, czekoladowy tort bezglutenowy.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3