Oto moje ulubione ciasto rabarbarowe: kruchy spód, wyłożony soczystym i miękkim rabarbarem ukrytym pod chrupiącą kruszonką. Gdy pierwszy raz mój Mąż zobaczył jak robię to ciasto, to nie mógł się nadziwić, po co mi “aż tyle” rabarbaru (czyt. 1 kg)!!? 😀 Ale gdy później się nim zajadał, to zrozumiał, że ta ilość sprawia, że ciasto jest po prostu idealne 😀 Polecam!
Polecam również proste ciastka francuskie z rarbarem, ciasto rabarbarowe.
Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):
Ciasto:
- 3 szklanki (720 ml) mąki orkiszowej typu 700 (może też być pszenna)
- 2 łyżeczki (10 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml) sody
- 3 łyżki (45 ml) cukru pudru
- 3 łyżki (45 ml) twardej części mleka kokosowego z puszki schłodzonego wcześniej w lodówce przez 24 godziny
- 4 łyżki (60 ml) zimnego oleju kokosowego
- 2 łyżki (30 ml) zimnej wody
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 1/2 szklanki (120 ml) brązowego cukru lub ksylitolu
- 3 szklanki (720 ml) wody (do soku pozostałego po odcedzeniu rabarbaru (powinno być około 1 szklanka) dolewamy tyle, żeby łącznie były 3 szklanki)
- 3 łyżki (45 ml) skrobi ziemniaczanej
Wykonanie:
Rabarbar dokładnie myjemy i odkrawamy brzydkie części łodyg. Kroimy go w kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Ja zwykle przygotowuję tak rabarbar wieczorem i odstawiam na noc.
Przed przystąpieniem do pieczenia ciasta, najpierw nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Następnie, mąkę przesiewamy przez sito, podobnie jak proszek do pieczenia, sodę i cukier puder i dokładnie mieszamy. Dodajemy twardą część schłodzonego mleka kokosowego oraz zimny olej kokosowy i wyrabiamy ręką aż uzyskamy jednolitą masę. Dzielimy ją na dwie części: ja zwykle dzielę na 400 g i 300 g – większą przeznaczam na spód, a troszkę mniejszą na wierzch. Jedną część zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażarnika.
Drugą część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzamy jednolicie i ugniatamy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Odcedzamy zasypany cukrem rabarbar i otrzymany sok zachowujemy! (powinno być około 1/2 szklanki soku).
Wlewamy go do garnka, dolewamy wodę (tak, aby łącznie z sokiem mieć 3 szklanki wody), wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy cały czas mieszając trzepaczką, żeby zapobiec utworzeniu się grudek. Gdy uzyskamy konsystencję budyniu, zestawiamy garnek z ognia i do jeszcze ciepłej zawartości wrzucamy rabarbar. Całość dokładnie mieszamy.
W tym czasie spód powinien być upieczony. Wykładamy na niego rabarbar „w budyniu” i równomiernie rozprowadzamy.
Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarnika i trzemy na grubych oczkach tarki na wierzch rabarbaru.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 55-60 minut albo aż do suchego patyczka.
Ciasto rabarbarowe z kruszonką podajemy po całkowitym przestygnięciu. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Ojejuniu! Przepiekne! Zrobię na pewno! <3 Chyba najpiękniejsze rabarbarowe (najzdrowsze i chyba najszybsze), jakie dotąd widziałam 😀 Wyczuwam intuicyjnie, że to przepis idealny dla mnie!
Dziękuję za miłe słowa! <3 Ja też czuję, że to przepis dla Ciebie 🙂 Pozdrawiam!