Bardzo popularnym plackiem w moim rodzinnym domu było ucierane ciasto z owocami, które akurat były pod ręką 🙂 Jego przygotowanie zajmowało dosłownie chwilę i bardzo lubiliśmy zajadać go jeszcze ciepłe, niedługo po wyjęciu z piekarnika (zalecam ostrożność!). W mojej wegańskiej wersji ciężko mówić, że jest ono ucierane, bo nie ma w nim jajek (ani innych zwierzęcych produktów), ale za to jest smakowicie pachnące latem 🙂 Zwykle przyrządzam go w bezglutenowej wersji, ale ze zwykłej mąki też jest pyszne! Polecam 🙂
Fanom owoców polecam tort owocowy na zimno, ciasto na herbatnikach przekładane owocami, ciasto z brzoskwiniami. Warto również wypróbować ciasto Fale Dunaju, kruche ciasto z wiśniami i budyniem.
Składniki:
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki jaglanej
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki kukurydzianej
- 1 szklanka (240 ml) mąki ryżowej (zamiast mieszanki bezglutenowych można użyć też tylko mąkę pszenną)
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml)sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki (120 ml) cukru kokosowego (może być brązowy lub ksylitol, ale kokosowy najlepiej tu pasuje 🙂 )
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżka (5 ml) octu jabłkowego
- 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
- 200-300 g malin/truskawek/jagód świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąki, sodę, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i mieszamy.
W drugim naczyniu mieszamy olej, ocet i mleko roślinne uzyskując konsystencję serka. Dodajemy to do mieszanki z mąką i mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wrzucamy na wierzch owoce lekko je dociskając do środka.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut lub momentu aż patyczek wetknięty w ciasto wyjdzie suchy.
Praktyczna uwaga:
Gdy używam mrożonych owoców np. malin lub jagód to wyjmuję je z zamrażalnika około 15 minut przed przygotowywaniem placka i nie układam na wierzchu, ale mieszam z ciastem, które potem przekładam na blaszkę.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3