Bazylia pewnie większości z nas kojarzy się z pysznym i aromatycznym pomidorowym sosem 😉 Ale okazuje się, że z bazylii można zaparzyć smakowitą i zdrową herbatę! Otóż m.in. bazylia obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo. (Więcej informacji o leczniczych właściwościach bazylii można znaleźć tutaj .) A w letnie upały podana z lodem i cytryną skutecznie chłodzi! Polecam 🙂
Edit: Ostatnio na targu warzywnym udało mi się spotkać czerwoną bazylię – ma ona ciemnoczerwone troszkę „poszarpane” listki i nieco mocniejszy zapach. Poniżej zdjęcie czerwonej bazylii i „zwykłej” zielonej dla porównania.
Dodatkowo, zaparzona herbata z bazylii czerwonej ma ciekawy ciemny kolor, a gdy dodamy do niej cytryny to zmienia go na różowy!! Aż chce się ją pić! 🙂
Polecam również azjatycką herbatę z brązowego ryżu – przepis tutaj.
Składniki:
- 10 listków bazylii
- 500 ml wrzątku
- 2 łyżeczki syropu z agawy (lub do smaku)
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny (do smaku)
- kostki lodu do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do szklanego czajnika lub żaroodpornego naczynia wrzucamy umyte listki bazylii i zalewamy wrzątkiem.
Przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie, przelewamy herbatę do szklanek i słodzimy do smaku. Podajemy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Latem, herbata z bazylii podana z kostkami lodu wspaniale schłodzi 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3