Sałatka azjatycka to kolejna propozycja na pyszne danie ze zdrową i smaczną komosą ryżową. Tym razem zapraszam do wypróbowania jej w koreańskim stylu, w której oprócz świeżych i chrupiących warzyw nie może zabraknąć oleju sezamowego, sosu sojowego i ziaren sezamu. Wspaniale nadaje się na pożywny lunch do pracy lub szkoły albo imprezową przekąskę. Polecam 🙂
Inne przepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh, fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl, a na słodko albo babeczki albo tort z komosą ryżową.
Składniki:
- 1 szklanka surowej komosy ryżowej
- 2 szklanki wody do gotowania komosy
- 1 papryka słodka
- 1 średnia marchewka
- 1 ogórek świeży
- 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej 🙂 )
- 1/2 małej cebuli
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (można więcej!)
- płatki chilli (opcjonalnie, do smaku)
Wykonanie:
Surową komosę odmierzamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Jak tylko woda z komosą się zagotuje, skręcamy ogień na wolny i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie, wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek na kuchence na około 15 minut.
Z umytej papryki wycinamy gniazdo i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę czerwoną kroimy w kostkę, podobnie jak umytego ogórka, a obraną cebulę drobno siekamy.
W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy i starty na drobnych oczkach
W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną komosę ryżową, pokrojone wcześniej warzywa i odcedzoną ciecierzyce. Następnie zalewamy sosem i mieszamy.
Podajemy na imprezowy stół lub zabieramy ze sobą na lunch do szkoły lub pracy.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Bardzo smaczna sałatka. Nie dość, że szybko się robi to jeszcze syci na długo. Mężowi też przypadła do gustu, więc całość zniknęła bardzo szybko. 🙂
Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała 😊 Pozdrawiam 🙂