Home Sałatki/Surówki Sałatka azjatycka z komosy ryżowej

Sałatka azjatycka z komosy ryżowej

2 komentarze

Sałatka azjatycka to kolejna propozycja na pyszne danie ze zdrową i smaczną komosą ryżową. Tym razem zapraszam do wypróbowania jej w koreańskim stylu, w której oprócz świeżych i chrupiących warzyw nie może zabraknąć oleju sezamowego, sosu sojowego i ziaren sezamu. Wspaniale nadaje się na pożywny lunch do pracy lub szkoły albo imprezową przekąskę. Polecam 🙂

sałatka azjatycka

sałatka azjatycka

sałatka azjatycka
Składniki:
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej
  • 2 szklanki wody do gotowania komosy
  • 1 papryka słodka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 ogórek świeży
  • 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (można więcej 🙂 )
  • 1/2 małej cebuli

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka oleju sezamowego (koniecznie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki prażonych ziaren sezamu (można więcej!)
  • płatki chilli (opcjonalnie, do smaku)
Wykonanie:

Surową komosę odmierzamy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Jak tylko woda z komosą się zagotuje, skręcamy ogień na wolny i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie, wyłączamy ogień i pozostawiamy garnek na kuchence na około 15 minut.

Z umytej papryki wycinamy gniazdo i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Kapustę czerwoną kroimy w kostkę, podobnie jak umytego ogórka, a obraną cebulę drobno siekamy.

W niewielkiej miseczce mieszamy sos sojowy, ocet winny, olej sezamowy i starty na drobnych oczkach

W dużym naczyniu mieszamy ugotowaną komosę ryżową, pokrojone wcześniej warzywa i odcedzoną ciecierzyce. Następnie zalewamy sosem i mieszamy. Podajemy na imprezowy stół lub zabieramy ze sobą na lunch do szkoły lub pracy.

Inne przepisy z komosą ryżową to orientalna sałatka tabbouleh,  fit sałatka , sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl, a na słodko albo babeczki albo tort z komosą ryżową.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Łasica 7 listopada, 2020 - 1:40 pm

Bardzo smaczna sałatka. Nie dość, że szybko się robi to jeszcze syci na długo. Mężowi też przypadła do gustu, więc całość zniknęła bardzo szybko. 🙂

Reply
Lamarida 8 listopada, 2020 - 4:39 pm

Dziękuję za komentarz! Bardzo się cieszę, że sałatka smakowała 😊 Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.