Gata to tradycyjne armeńskie ciasto nadziewane mąką, masłem, cukrem i orzechami włoskimi. W mojej własnej wersji robię kilka zmian, co chyba Was nie dziwi? 😉 Mianowicie nadzienie słodzę nie cukrem, a daktylami i do ciasta dodaję jogurtu naturalnego. Zatem nie wiem czy mogę to ciasto nazywać armeńską gatą… 😉 W każdym razie jest przepysznie kruche i pomimo niewielkiej ilości cukru całkiem słodkie. Polecam 🙂
Składniki (na małą foremkę do tarty o średnicy ~20 cm):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 szklanki (60 ml) brązowego cukru
- 1/4 szklanki (60 ml) oleju
- 1/2 szklanki (120 ml) gęstego roślinnego jogurtu naturalnego (ja najczęściej używam kokosowo-sojowego)
- nadzienie:
- 2/3 szklanki (180 ml) drobno posiekanych orzechów włoskich
- 8 daktyli bez pestek
- 3 łyżki (45 ml) wody pozostałej po namoczeniu daktyli
- 1 łyżka mleka roślinnego + 2 łyżeczki oleju do posmarowania wierzchu
Dodatkowo:
- posiekane orzechy włoskie do posypanie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy je z wody i drobno kroimy.
Wrzucamy je do miseczki razem z posiekanymi orzechami włoskimi , dolewamy wody po daktylach i całość mieszamy. Nadzienie do gaty mamy gotowe 🙂
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.
Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dosypujemy sól i cukier i mieszamy. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy, po czym wyrabiamy ręką na jednolitą masę.
Ciasto dzielimy na dwie porcje – około 60% na spód i 40% na wierzch (ja dzielę „na oko” 😉 ).
Na macie silikonowej lub papierze do pieczenia formujemy mniejszą porcję ciasta na kształt kółka o średnicy odpowiadającej górnej warstwie foremki na tartę. Wystarczy ciasto rękami “rozciągnąć” tak, żeby wielkością pasowało jako przykrywka naszej tarty. Przykrywamy czystą ściereczką.
Dno i boki małej foremki do tarty wykładamy większą porcją ciasta. Układamy na nim nadzienie z orzechów wyrównując ich powierzchnię.
Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej kółko z mniejszej porcji ciasta i dokładnie sklejamy boki.
Jeśli nie macie foremki do tarty, to nic nie szkodzi 🙂 Wyciągamy ciasto z miski i kładziemy na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Dłońmi rozciągamy ciasto, na środku układamy nadzienie i zawijamy wszystkie brzegi tak, żeby zakryły nadzienie i spotkały się na środku (podobnie jak w przepisie n achlebek nadziewany brokułami – link tutaj). Uformowany “bochenek” przewracamy do góry nogami (sklejenie będzie na dole) i kładziemy na dowolnej blaszce.
Wierzch smarujemy mieszanką mleka i oleju.
Gatę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia. Przed podaniem można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Fanom orzechów włoskich polecam również „słodką kiełbasę” sujuk, tort orzechowy z kremem wiśniowym, pasztet z soczewicy i orzechów, drożdżowy warkocz.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
pysznie wygląda
Bardzo ciekawy pomysł! Na masę orzechową wylać ciasto jogurtowe- brzmi baaardzo dobrze 🙂
Ciasto jogurtowe nie będzie płynne, ale plastyczne 🙂 Pozdrawiam i życzę smacznego!