Home Przekąska Rolada fasolowa z pieczarkami

Rolada fasolowa z pieczarkami

0 komentarze

Rolada fasolowa z pieczarkami to w pełni roślinna pieczeń, która nadaje się na zarówno na obiad, jak i śniadanie oraz kolację. Pysznie smakuje polana sosem z surówką i ryżem, jak również jako wkład do kanapek czy przekąska na imprezowy stół. A przepis jest bardzo prosty! Polecam 🙂

rolada fasolowa
Składniki:
  • 3 szklanki (760 ml) ugotowanej białej fasoli
  • 100-150 g (1 sztuka) ugotowanych ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 6-7 łyżek skrobi ziemniaczanej lub ryżowej (w wersji bezglutenowej) albo bułki tartej (w wersji glutenowej)
  • 1 mała cebula
  • 250 g obranych białych pieczarek
  • sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Obrane pieczarki kroimy w cienkie plasterki i drobno kroimy albo trzemy na dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

Następnie, wsypujemy pokrojone pieczarki i smażymy aż woda z nich odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku – my lubimy pikantne pieczarki 🙂

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C.

Ugotowaną białą fasolę (ewentualnie z puszki), ugotowanego ziemniaka i cząber wrzucamy do blendera (z ostrzem S) i miksujemy aż u uzyskamy gładką masę. Ja dodaje tyko trochę soli (1/4 łyżeczki), żeby całość była jadalna 😉 z pikantnym i słonym nadzieniem pieczarkowym (bo tak lubimy :)). A Wy możecie doprawiać według własnego gustu 🙂 W zależności od tego jak dobrze odcedziliśmy fasolę i ziemniaka, może być potrzeba dolania 2-3 łyżek wody, żeby całość dobrze się zmiksowała.

Zawartość miksera przekładamy do dużej miski i po jednej łyżce dodajemy skrobię (lub bułkę tartą) i mieszamy. Liczbę łyżek mąki lub bułki tartej należy dostosować do wilgotności naszej masy, tak żeby uzyskać łatwo klejącą się konsystencję.

Fasolową masę wykładamy na papier do pieczenia i dłońmi formujemy prostokąt o wymiarach około 30 cm na 25 cm. Można przykryć ciasto papierem do pieczenia i wyrównać wałkiem do ciasta.

Na wierzch układamy równomiernie usmażone wcześniej pieczarki, zostawiając trochę miejsca przy dłuższym brzegu, żeby nasza rolada lepiej się skleiła.

Zawijamy wzdłuż długiego boku, zawijamy szczelnie w papier do pieczenia i okręcamy folia aluminiową.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 25 minut w funkcji z termoobiegiem.

Po wyjęciu z pieca zostawiamy do całkowitego ostudzenia – nawet jak Was będzie kusiło 😉

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby rolada fasolowa nie wyschła.

Podajemy jako “mięso” do obiadu albo przekąska na stół. Pysznie smakuje jako wkład do kanapek czy dodatek do lunchboxa.

Zachęcam także wypróbowania takiej pieczeni z fasoli, kotlecików z fasoli.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.