Pewnie na hasło “wegańskie lody wiśniowe” od razu myślicie: “Ach tak, znowu jakiś sorbet“. Ale sorbet to nie jest, bo jest w nim mleko 😀 Ale tradycyjne lody to też nie są, bo jest w nich siemię lniane i w dodatku nie są zrobione przy użyciu maszynki do lodów… Zatem nazwę rzeczy po imieniu 😉 : lody wiśniowe z czekoladą to nieziemsko pyszny lodowy deser dla każdego 😀 Polecam!
Polecam również lody kokosowe o smaku ananasowym, lody truskawkowe bez cukru, sorbet truskawkowy.
Składniki:
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 400 g mrożonych wiśni bez pestek
- 3 łyżki (45 ml) mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki (30 ml) syropy klonowego (lub daktylowego lub z agawy – do smaku)- można zamienić na banana
- 100 g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Do blendera wlewamy mleko kokosowe, dwie szklanki mrożonych wiśni, syrop z agawy i dodajemy siemię lniane. Miksujemy na gładką masę.
Dodajemy czekoladę i pozostałe wiśnie pokrojone w niewielkie kawałki. Mieszamy i wylewamy do keksówki lub szklanego pojemnika. Wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin (przynajmniej 4).
Przed podaniem lody wiśniowe posypujemy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3