Home Przetwory na zimę Domowy sok i dżem wiśniowy

Domowy sok i dżem wiśniowy

2 komentarze

Sok i dżem wiśniowy za jednym zamachem to moja sprawdzona metoda na przetwarzanie wiśni 🙂 Polecam!

dżem wiśniowy

Zachęcam użyć niskokalorycznego cukru np. erytrytolu*, który może jest i droższy od białego, ale dużo zdrowszy. 

dżem wiśniowy
Składniki:
  • 3 kg dorodnych wiśni (przed wydrylowaniem)
  • 300 g erytrytolu* (lub ksylitolu albo brązowego cukru)

*O erytrytolu – niskokalorycznym cukrze o indeksie glikemicznym pisałam przy okazji tego przepisu

Wykonanie:

Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy. Następnie, drylujemy np. używając tępej końcówki drewnianego patyczka do szaszłyków.

Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy erytrytolem, mieszamy i stawiamy na małym ogniu.

Smażymy, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. W procesie wolnego smażenia z wiśni będzie wydzielał się sok. Gdy zawartość garnka będzie przypominała swoją konsystencją zupę 😉 , to małą chochelką zbieramy sok i przelewając przez sitko wlewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Pozostałe na sitku wiśnie wrzucamy z powrotem do garnka.

Po zebraniu soku wiśnie dalej smażymy aż uzyskamy preferowaną konsystencję, nie zapominając o mieszaniu, żeby dżem się nie przypalił. Gotowy i jeszcze gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i stawiamy do góry dnem.

Jeśli chcemy mieć pewność, że tak zrobione przetwory dotrwają do zimy i się nie zepsują, to dobrze jest je zapasteryzować. Na dnie dużego garnka o  grubym dnie układamy ściereczkę i stawiamy na niej zakrętkami do góry nasze gotowe słoiki dżemu i soku. Zalewamy wodą z kranu do około 2/3 wysokości (zakładam, że pojemniki mają mniej więcej taką samą wysokości). Zagotowujemy, po czym skręcamy ogień na średni i gotujemy jeszcze przez około 15 minut. Po upływie tego czasu, używając grubej rękawicy kuchennej wyciągamy jeszcze ciepłe słoiki z garnka i obcieramy ręcznikiem z wody i stawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Potem możemy schować je do spiżarki, bo są gotowe na zimę 🙂

Ten dżem wiśniowy wspaniale smakuje z tymi domowymi bułeczkami z chrupiąca skórką. Polecam również dżem brzoskwiniowy z cynamonowa nutą, dżem truskawkowy bez gotowania. Pyszne są też domowe powidła śliwkoweKoniecznie wypróbujcie kruche ciasto z wiśniami, ciasto ze słonecznikiem.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Ela 1 sierpnia, 2022 - 3:05 pm

Na pewno zrobię , czy można dać ksylitol❤️❤️

Reply
Lamarida 1 sierpnia, 2022 - 10:13 pm

Ja kupuję ksylitol w sklepie ze zdrową żywnością albo w lokalnym markecie. Ale można użyć takiego cukru, jaki ma Pani pod ręką. Pozdrawiam 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.