Niedawno był przepis na bułki, który po lekkiej modyfikacji stał się recepturą na domowy chlebek z garnka z chrupiącą skórką. Podobnie jak w przypadku bułek i tutaj ciasta nie trzeba wyrabiać! Zaletą tego chlebka jest też to, że można go zrobić w ciągu kilku godzin, gdzie pracy jest na kilka minut, a reszta to czekanie aż ciasto wyrośnie i upiecze. Koniecznie wypróbujcie i podzielcie się wrażeniami! 🙂
Przepis na bułki z chrupiąca skórką. Przepis na bułki orkiszowe z ziarnami.
Składniki:
- 3 1/2 szklanki (840 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej
- 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!)
Wykonanie:
Do zrobienia tego chleba potrzebujemy garnek metalowy z przykrywką bez plastikowych części (albo garnek żeliwny albo wysokie szklane naczynie z przykrywką) oraz miskę, która o rozmiarze nie większym niż średnica garnka.
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być 🙂 Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu i wyrośnięciu ciasta, przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka. W razie potrzeby podsypujemy mąką (ale nie za dużo!).
Ciasto przekładamy do miski wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
W międzyczasie, do piekarnika wkładamy garnek z przykrywką i nagrzewamy go do temperatury 230 stopni C (można użyć góra-dół albo opcji termoobiegu). Bardzo ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany razem z garnkiem!
Gdy temperatura piekarnika jest już 230 stopni bardzo ostrożnie, używając grubych rękawic kuchennych, wyciągamy garnek z piekarnika.
Przekładamy do niego ciasto razem z papierem, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30-35 minut (przy używaniu funkcji termoobiegu piekę krócej o ok. 5-10 minut).
Po upływie tego czasu uzbrojeni w grube rękawice kuchenne, wyciągamy ostrożnie garnek, ściągamy pokrywkę i wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 10-20 minut – w zależności od tego jak chrupką i zarumieniona skórkę chleba lubimy 🙂
Podajemy z ulubionym domowym dżemem (polecam wiśniowy albo brzoskwiniowym) i kubkiem ciepłego kakao. Ale ostrzegam, że ten chlebek pysznie smakuje również solo i może zniknąć bardzo szybko 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Zrobiłam chleb z garnka jest bardzo dobry i prosty
w wykonaniu polecam życzę smacznego.
Przepyszny,prosty w wykonaniu, chrupiąca skórka i mięciutki w środku
Polecam każdemu😋😋😋
Wszyscy mówią, że chleb z garnka jest pyszny i bardzo prosty. Chyba muszę spróbować 😉
Wiedzą, co mówią 😀 Warto zrobić samemu! Pozdrawiam 🙂