Home Ciasta bez pieczenia Czekoladowe ciasto na herbatnikach przekładane owocami

Czekoladowe ciasto na herbatnikach przekładane owocami

6 komentarzy

Zapraszam na pyszny deser bez pieczenia. Herbatniki przekładamy słodkim czekoladowym kremem bez dodatku cukru i orzeźwiającymi owocami. Polecam 🙂

Składniki:

Do przekładania warstw:

  • herbatniki

Warstwa owocowa:

  • banan, gruszka, morele, brzoskwinia

Krem czekoladowy:

  • 2 szklanki (240 ml) daktyli bez pestek
  • 2 łyżki (10 ml) niesłodzonego kakao
  • 1 szklanka (240 ml) mleka kokosowego z puszki

Wierzch:

  • stała część mleka kokosowego z puszki 400 ml schłodzonej w lodówce przez dobę
  • 2 śmietany fix
  • cukier puder lub syrop klonowy (do smaku)

Do dekoracji (opcjonalnie):

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek mleka kokosowego z puszki
  • brzoskwinia lub morele
Wykonanie:

Daktyle bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut.

Owoce myjemy i kroimy w drobna kostkę. Odstawiamy.

Namoczone daktyle odcedzamy, ale wodę zachowujemy do późniejszego użycia np. do koktajlu . Odcedzone daktyle wrzucamy do blendera, dodajemy kakao i mleko kokosowe i miksujemy na gładką masę. Można dolać wody pozostałej po odcedzeniu daktyli, żeby uzyskać odpowiednio miękką konsystencję.

Na spodzie naczynia wykładamy herbatniki tak, żeby dokładnie pokryły dno. Wykładamy połowę czekoladowej masy, na której układamy warstwę herbatników. Układamy na niej pokrojone owoce. Następnie, na nich układamy kolejną warstwę herbatników.

Wykładamy na nią resztę kremu i znowu układamy herbatniki.

Do głębokiego naczynia wykładamy stałą część z 400 ml mleka kokosowego w puszce i miksujemy ręcznym blenderem przez kilka minut. Dosypujemy mieszankę śmietany fix i cukru pudru i miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Rozprowadzamy na wierzchu naszego ciasta.

Ciasto można udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z mlekiem kokosowym i pokrojonymi owocami.

Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężało.

Polecam również inne ciasta bez pieczenia: Rafaello na krakersach, tort jogurtowy, jagielnik z brzoskwiniami.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

6 komentarzy

Kasia 4 września, 2020 - 9:16 am

Błyskawiczne ciasto! A na upały idealne, gdy jest gorąco nawet się nie zbliżam do piekarnika a słodkiego się chce 😉

Reply
Lamarida 4 września, 2020 - 11:14 am

Zgadzam się całkowicie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Reply
Magda 5 września, 2020 - 11:57 am

Wow… wygląda fantastycznie. Na pewno spróbuję! 🙂

Reply
Lamarida 5 września, 2020 - 12:51 pm

Koniecznie! Nie będziesz żałować. Smacznego 🙂

Reply
Asia 16 września, 2020 - 10:24 pm

Czu herbatniki potem robią się miękkie czy pozostają twarde?

Reply
Lamarida 17 września, 2020 - 5:53 am

Powiedziałabym, że pół na pół 😉 Na pewno nie będą ani rozmoknięte ani też twarde, fajnie się trzymają przy krojeniu.

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.