Jak już kiedyś Wam wspominałam, dekadę temu prowadziłam przez jakiś czas stronę ze swoimi przepisami, którą zawiesiłam, gdy pochłonęło mnie macierzyństwo i praca zawodowa. Teraz prowadząc tego kulinarnego bloga roślinnego korzystam z zapisanych z tamtych czasów przepisów i weganizuję je w wolnej chwili 🙂 I tak ostatnio przerobiłam recepturę na pyszne i aromatyczne drożdżowe bułeczki z kruszonką i nadzieniem. Wspaniale smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao. Polecam!
Polecam również drożdżowe bułeczki z dynią.
Zachęcam również do wypróbowania orkiszowych bułeczek z ziarnami, domowych bułek z chrupiącą skórką.
Składniki:
Bułeczki:
- 3 szklanki (720 ml) mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży ( lub 30 g świeżych)
- 3 łyżki roztopionego masła roślinnego
- 1 szklanka letniego mleka roślinnego np. sojowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
- 3 łyżki (45 ml) brązowego cukru
- szczypta soli
Kruszonka:
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżka roztopionego masła roślinnego
Dodatkowo:
- ulubiony dżem lub powidło
Wykonanie:
Drożdże świeże:
Z części mąki, rozkruszonych drożdży, cukru i mleka zrobimy rozczyn, który odstawiamy na około 15 minut, aż zacznie rosnąć (ten czas zależy od tego czy składniki były prosto z lodówki, czy też miały temperaturę pokojową – im cieplejsze tym szybciej drożdże biorą się do roboty). Mleko musi być letnie, bo gorące zabije drożdże. Gdy już ciasto zacznie rosnąć dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto.
Drożdże suche:
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suche drożdże, kurkumę, sól i cukier i dokładnie mieszamy. Dolewamy roztopione masło i mleko, mieszamy i krótko wyrabiamy.
Formowanie bułeczek:
Wyrobione ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia na około 90 minut.
Gdy podwoi swoją objętość, wyrabiamy bułeczki. Proponuję taki sposób: urywamy z ciasta niewielki kawałek, w dłoniach robimy z niego kulkę, którą następnie rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, zawijamy jak pieroga, dokładnie sklejamy i dłońmi kształtujemy bułeczki. Brzmi to może trochę skomplikowanie, ale jest bardzo proste w wykonaniu 😉
Co do nadzienia, to można użyć ulubionego dżemu np. wiśniowego, brzoskwiniowego, truskawkowego , albo domowego powidła śliwkowego.
Uformowane bułeczki kładziemy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia lub matą silikonową i zostawiamy na około 10-15 minut, żeby troszkę wyrosły.
Wszystkie składniki na kruszonkę delikatnie mieszamy palcami. Mleko i olej mieszamy razem.
Przed włożeniem bułeczek do piekarnika smarujemy je z wierzchu mieszanką mleka i oleju i posypujemy kruszonką.
Pieczemy temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut.
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂