Home Sałatki/Surówki Sałatka z komosy ryżowej z brukselką

Sałatka z komosy ryżowej z brukselką

0 komentarze

Prosto, pysznie i zdrowo – tak podsumuję sałatkę z komosy ryżowej z brukselką. Idealna, na śniadanie, lunch do pracy i kolację. Polecam 🙂

sałatka z brukselką

sałatka z brukselką
Składniki:
  • 1/2 szklanki (120 ml) surowej komosy ryżowej
  • 500g brukselki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • świeże zioła: koperek, szczypiorek, natka pietruszki
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (lub według uznania)
  • sól i piperz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:

W pierwszym kroku gotujemy komosę: zalewamy jedną szklanką (240 ml) zimnej wody i zagotowujemy. Następnie, skręcamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Potem wyłączamy gaz/prąd pod garnkiem, nie usuwając przykrywki, zostawiamy na 10 minut na kuchence. Po upływie tego czasu usuwamy pokrywkę i zostawiamy do ostudzenia.

Obieramy brzydkie listki z brukselki i przekrawamy na połówki.

Układamy je na patelni, dodajemy olej i smażymy na średnim ogniu aż zarumienią się z obu stron. Posypujemy je czosnkiem granulowanym smażymy jeszcze przez minutę mieszając.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę, zieleninę drobno siekamy.

Do przestudzonej komosy dodajemy usmażoną brukselkę, pokrojoną paprykę i zioła i posypujemy płatkami drożdżowymi.

Całość mieszamy, dodajemy sos sojowy i doprawiamy solą i pieprzem czarnym mielonym do smaku. Ja uwielbiam podawać tą sałatkę z kimchi 🙂

Polecam inne przepisy z komosą ryżową: orientalna sałatka tabbouleh,  fit sałatka,  sałatka z papryką . Na śniadanie polecam koktajl proteinowy z komosą,  a na słodko albo babeczki albo tort czekoladowy.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.