Proste ciasto z podsmażonymi jabłkami to świetny pomysł na proste i pyszne wilgotne ciasto pachnące cynamonem. Polecam 🙂
Składniki (tortownica o średnicy 24 cm):
- 1 1/2 szklanki (360 ml) zwykłej mąki pszennej
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu
- 1/3 szklanki (80 ml) brązowego cukru
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
- 3/4 szklanki (180 ml) mleka roślinnego
- 4 średnie jabłka (około 600 g)
Wykonanie:
Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda ziaren i obieramy ze skórki.
Kroimy na plasterki, przekładamy na suchą patelnię i stawiamy na wolnym ogniu.
Smażymy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Do większego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, wsypujemy cukier i mieszamy. Dodajemy olej, mleko i łyżką mieszamy masę. Dodajemy podsmażone wcześniej jabłka i delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie.
Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C albo aż nadzienie będzie upieczone, co sprawdzamy przy pomocy patyczka do szaszłyków. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Fanom jabłek polecam też dwukolorowe ciasto Fale Dunaju , ryż zapiekany z jabłkami, jabłecznik z galaretką.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3