Proste i łatwe do wykonania ciasto o orzeźwiającym cytrynowym smaku, które może być świetnym pomysłem na niedzielny deser albo alternatywą dla urodzinowego tortu! Gorąco polecam to ciasto cytrynowe!
Składniki (blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm):
Biszkopt:
- 3/4 szklanki (180 ml) mąki pszennej (lub mąki orkiszowej jasnej typu 700)
- 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki (120 ml) brązowego cukru
- 1/4 szklanki (60 ml) oleju roślinnego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka roślinnego
- 1 łyżka (15 ml) octu jabłkowego
Krem cytrynowy:
- 1 szklanka (240 ml) mleka roślinnego
- 3 łyżki (45 ml) mąki pszennej
- 3/4 szklanki (180 ml) cukru pudru
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100-125 g masła roślinnego
Wykonanie:
Biszkopt:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Do większej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy cukier i mieszamy.
W niewielkiej misce mieszamy olej, ocet i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja).
Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20 minut albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia.
Krem do przełożenia biszkoptów:
W czasie, gdy biszkopt się piecze, przygotowujemy krem.
Najpierw parzymy wrzątkiem cytrynę, skórkę trzemy na tarce, a sok wyciskamy do miseczki.
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko roślinne, wsypujemy mąkę, cukier puder i mieszamy dokładnie trzepaczką. Całość stawiamy na niewielkim ogniu i gotujemy nasz budyń cały czas mieszając. Odstawiamy do przestudzenia.
Do przestudzonego budyniu dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny oraz masło roślinne w partiach i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przestudzony biszkopt kroimy na trzy równe paski, które przekładamy kremem cytrynowym i smarujemy nim na wierzchu.
Odstawiamy do lodówki. Gotowy tort cytrynowy przed podaniem możemy udekorować plasterkami cytryny, a jakże 🙂
Zamiast tradycyjnego tortu polecam również ciasto Fale Dunaju. Fanom cytrynowego smaku polecam makowo-cytrynowe pieguski.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Ciasto wygląda fantastycznie 🙂
Ten krem <3!
Dziękuję <3 i pozdrawiam 🙂