Sałatka z oliwkami, granatem i suszonymi pomidorami to szybkie i proste danie, które idealnie nadaje się na śniadanie, kolację, a także na imprezowy stół. Oliwki, soczyste nasiona granata, warzywa, świeże zioła i chrupiące orzechy sprawiają, że całość jest niesamowicie sycąca i bardzo pożywna. Nawet jeśli nie lubicie oliwek koniecznie musicie wypróbować tę sałatkę! Nie będziecie żałować 🙂
Składniki:
- 1 szklanka zielonych oliwek bez pestek
- 1/2 lub cały granat (według uznania)
- 1 duża papryka konserwowa (może być też grillowana)
- 6 pomidorów suszonych w oleju (można zastąpić świeżym pomidorem)
- 1 garść obranych orzechów włoskich
- świeże zioła: natka pietruszki, szczypiorek (według uznania)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy:
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (czyli kuminu)
- szczypta lub dwie curry w proszku
- sól himalajska i pieprz czarny mielony (do smaku)
Wykonanie:
- Oliwki przecinamy w poprzek na połówki, paprykę i suszone pomidory kroimy lub tniemy nożyczkami na małe kawałki. Wrzucamy je do większej miski.
- Dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie i ulubione świeże zioła.
- Obrane ziarenka z granata dodajemy do miski z warzywami.
- Dodajemy przyprawy.
- Całość mieszamy i sałatka z oliwek gotowa.
- Najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
Fanom oliwek polecam taką przekąskę z ogórka. Polecam również sałatkę z pieczarek, sałatkę z brokuła.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3