Młoda kapusta z ziemniakami to pyszny zamiennik zwykłych ziemniaków do obiadu. Proste w wykonaniu danie i bardzo smakowite. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 niewielka główka młodej kapusty
- 1 średnia cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- olej (do smażenia)
- 2 łyżki sosu sojowego lub magi (lub do smaku)
- sól i pieprz czarny mielony (do smaku)
- świeży koperek
Wykonanie:
Cebulę, czosnek i ziemniaki obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, ziemniaki w ćwiartki i na plasterki, a czosnek drobno siekamy. Młodą kapustę kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, wrzucamy pokrojone cebulę i czosnek i smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojone ziemniaki kapustę, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I gotowe 🙂
Podajemy solo lub z roślinnym kotletem, np. sojowym lub burgerem z ciecierzycy.
Polecam również ziemniaki duszone po koreańsku , młoda kapusta z bobem i pomidorami, łazanki z kapustą.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3