Pamiętacie smakowite dwuskładnikowe tortille z batatów? Zmodyfikowałam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek roti, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Polecam!
Bezglutenowe tortille są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale się je chrupie 🙂 Super zdrowa i ciekawa smakowo przekąska dla małych i dużych dzieciaków 🙂 My również lubimy jeść je w formie “kanapek” np. z humusem lub guacamole i świeżymi warzywami.
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki (120 ml) mąki ryżowej
- 1 szklanka (240 ml) rozgniecionych widelcem batatów ugotowanych na parze
- mąka ryżowa do podsypania
Wykonanie:
W jednym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy i ryżową.
Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy jedną szklankę i dodajemy do mieszanki mąk.
Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy ziemniaki ostygną kontynuujemy wyrabianie dłońmi. Podsypujemy mąką ryżową, formujemy wałek, dzielimy na sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić).
Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm.
Wkładamy na suchą rozgrzana patelnię i smażymy z każdej strony przez około 20-30 sekund, pilnując żeby całkowity czas smażenia nie był dłuższy niż 2-2.5 minuty. W czasie smażenia możecie zaobserwować bąbelki powietrza (mniejsze niż dla placków z glutenem) oznaczające, że gorące powietrze piecze placek od środka.
I tortilla jest gotowa 🙂 Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” 🙂 .
Praktyczne rady:
Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach 🙂 .
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Ja zrobiłam właśnie z mąką gryczaną. Wyszły pyszne, chociaż trzeba uważać, bo mogą się rozpadać przy zbyt cienkim rozwałkowaniu i przy przenoszeniu na patelnię. Ale jak zrobimy trochę grubsze i będziemy je zsuwać wprost z deski na patelnię – będzie OK. Na patelni, jak już z jednej strony się przyrumienią – nie rozpadają już się.
Dzięki za Twoją wersję, na pewno wypróbuję.
🙂