Brownie jest podobno najbardziej czekoladowym smakołykiem na świecie 🙂 Typowo przygotowuje się go z gorzkiej czekolady, jajek, masła, cukru i niewielkiej ilości mąki. W tym wegańskim i bezglutenowym przepisie nie używamy żadnego z wyżej wymienionych składników, ale uzyskujemy przepyszne i zdrowe babeczki brownie 🙂 A w roli głównej występuje fasola! Tak, ta fasola, z której można ugotować zupkę 🙂 Ale zupełnie nie czuć jej smaku. Koniecznie wypróbujcie te fasolowe babeczki!
Polecam również czekoladowe babeczki, pieguski, makowe fit babeczki, tartaletki jaglane, babeczki wytrawne z tofu.
Składniki (na 12 sztuk):
- zamiennik jajka:
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 12 łyżek ciepłej wody
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 łyżeczka wanilii
- 5 łyżek niesłodzonego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych
- ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką 🙂 Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy je na mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, tak by woda je całkowicie zakryła, i odstawiamy na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C.
Siemię lniane zalewamy wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Fasolkę odcedzamy i kilkakrotnie przepłukujemy wodą. Odcedzoną fasolę wrzucamy do blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki.
Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Wygląda przepysznie! 🙂
Zapraszam do siebie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com 😉
Dziękuję 🙂 Zajrzałam do Ciebie i wegańskie sushi z burakiem wygląda zachęcająco! Takiej kombinacji jeszcze nie jadłam 😉
Świetny przepis na babeczki, robiłam ciasto fasolowe z podobnego przepisu, ale z jajkami, jednak ich zamienniki wyglądają zdecydowanie bardziej zachęcająco, na pewno wypróbuję 🙂
W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
To super 🙂