Home Deser Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)

Masa karmelowa (bez cukru, bez oleju, bez gotowania)

5 komentarzy

Typowa masa karmelowa to skarmelizowane połączenie masła/mleka/śmietany i cukru, z ewentualnymi dodatkami. Nie zdziwię Was chyba jak napiszę, że ja postanowiłam zrobić wegańską wersję 🙂 W mojej masie nie ma cukru, oleju ani nie trzeba jej gotować! Brzmi świetnie, prawda? A smakuje bajecznie! Polecam 🙂

masa karmelowa

Składniki:
  • 250 g daktyli bez pestek (około 40 sztuk)
  • 2/3 szklanki (160 ml) gorącej wody
  • 4 łyżki (60 ml) masła migdałowego
Wykonanie:

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę. Wyschnięte i twarde daktyle wymagają dłuższego moczenia.

Do blendera wrzucamy namoczone daktyle razem z wodą. Miksujemy aż daktyle będą dobrze rozdrobnione. Dodajemy masło migdałowe i miksujemy na gładką masę. I masa karmelowa jest gotowa! 🙂

Masę karmelową można wykorzystać dosłownie do wszystkiego: naleśnikówtortilli na słodko, gofrów, japońskich dorayaki, wafli ryżowych, krakersów owsianych.

Fanom słodkich kremów polecam również aksamitną polewę czekoladową – jest bajeczna, koniecznie wypróbujcie! Warto przetestować także krem z batatów – idealny do przyozdabiania babeczek czy tarta.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

5 komentarzy

Zuza 12 listopada, 2017 - 12:29 pm

ciekawy pomysł 🙂

Reply
Panna Anna 24 stycznia, 2019 - 1:41 pm

a skad masło migdałowe?

Reply
Lamarida 24 stycznia, 2019 - 2:00 pm

Można albo kupić w sklepie, albo zrobić samemu miksując po prostu wystaraczająco długo migdały 🙂

Reply
polaczka 3 października, 2019 - 4:21 pm

Ja praze migdały w piekarniku potem mielę. Dodaje także kakao. Pychotka. 😀

Reply
Lamarida 4 października, 2019 - 10:46 am

Też musi być pyszne! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.