Panna cotta to deser rodem z Italii, składający się ze śmietany gotowanej z żelatyną i innymi dodatkami. Moja wersja jest całkowicie roślinna i rozpustnie czekoladowa w smaku 🙂 – miękki, a sprężysty czekoladowy krem polany czekoladą i podany z ulubionymi owocami. Kto się skusi? 🙂
Polecam również truskawkową panna cottę – przepis tutaj. A wielbicieli deserów w pucharków zachęcam do wypróbowania bardzo szybkiego przepisu na czekoladowy deser bez cukru z owocami albo pudding z nasion chia.
Składniki (na 4 porcyjki):
- 400 ml gęstego mleka kokosowego (1 puszka)
- 1/2 szklanki (125 ml) mleka sojowego
- 1 łyżeczka (5 ml) agaru w proszku (roślinnej substancji żelującej)
- 2 łyżki (30 ml) niesłodzonego kakao
- 4 łyżki (60 ml) syropu z agawy (lub klonowego)
Polewa:
- 100 g ulubionej czekolady gorzkiej (75% kakao lub więcej)
Wykonanie:
Do garnka wsypujemy wszystkie składniki na panna cottę.
Mieszamy i powoli podgrzewamy aż się całość zagotuje. Gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu aż krem trochę zgęstnieje. Jednak jego konsystencja będzie raczej wodnista – jak na zdjęciu. Tak ma być – stężeje w lodówce.
Rozlewamy do szklanek i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę do przestudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny.
W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę, kładziemy miskę z połamaną tabliczką czekolady i mieszając rozpuszczamy.
Gdy czas minie, wyciągamy szklanki z lodówki i wykładamy je do góry dnem na talerzyki. Można sobie pomóc delikatnie nożem. Polewamy polewą czekoladową. I rozpustnie czekoladowa panna cotta jest gotowa 🙂
Na koniec przybieramy świeżymi lub mrożonymi owocami i gotowe 🙂
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Aż mi sl;inka pociekła! uwielbiam czekoladowe desery 🙂
Cudowna i mega czekoladowa ! muszę koniecznie zrobić 🙂
Wczoraj wypróbowany i jest znakomity! Nawet nieweganska cześć rodziny potwierdziła 😉 dzieci powiedziały, ze jest bardzo dobry, natomiast mąż powiedział, ze wyglada i smakuje jak z najlepszej wegańskiej restauracji!
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!