Home Sałatki/Surówki Fit sałatka z komosy ryżowej, jabłek i orzeszków ziemnych

Fit sałatka z komosy ryżowej, jabłek i orzeszków ziemnych

3 komentarze

Ta fit sałatka to kombinacja komosy ryżowej, słodkich jabłek i chrupiących orzeszków ziemnych posypanych świeżymi ziołami. Idealna sałatka na każdą okazję: czy to na lunch do szkoły lub pracy, czy też domowe spotkanie rodzinne albo dodatek do potraw z grilla. Polecam 🙂

fit sałatka

fit sałatka
Składniki:
  • 1 szklanka (240 ml) surowej komosy ryżowej
  • 1 1/3 szklanki (320 ml) wody do gotowania komosy
  • 1 duże jabłko
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • świeżo wyciśnięty sok z całej cytryny
  • ulubione świeże zioła: pietruszka/kolendra/koperek
  • 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych
  • szczypta soli himalajskiej
  • dobrej jakości oliwa (opcjonalnie)
Wykonanie:

Surową komosę ryżową wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. Potem, wyłączamy ogień i zostawiamy garnek na kuchence z przykrywką jeszcze na 10 minut. Po upływie tego czasu odkrywamy garnek i zostawiamy komosę do przestudzenia.

W międzyczasie, obieramy jabłko i kroimy w niewielkie kawałki, podobnie jak cebulę.

W dużej misce mieszamy przestudzoną komosę ryżową, sól, pokrojone jabłka, cebulę, posypujemy orzeszkami ziemnymi i pokrojonymi ziołami: pietruszką, koperkiem albo kolendrą.

Całość polewamy świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i mieszamy. Podajemy solo lub z kotlecikami<klik> albo kimchi<klik>. Świetnie komponuje się także z grillowanymi warzywami.

Komosa ryżowa to bogactwo roślinnego białka! Polecam również sałatkę z komosy ryżowej z papryką i żurawiną – przepis tutaj , koktajl proteinowy z komosy.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

3 komentarze

Piotr Kaczmarczyk 4 maja, 2018 - 12:37 pm

Super wygląda ten przepis. Komosy nigdy nie jadłem.

Reply
Ania Fiba 5 czerwca, 2018 - 11:49 am

Przepyszna!!!

Reply
Lamarida 5 czerwca, 2018 - 2:26 pm

Bardzo się cieszę!! ? Pozdrawiam serdecznie! ?

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.