Home Deser Apple crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

Apple crumble, czyli jabłka zapiekane pod kruszonką

2 komentarze

Apple crumble, inaczej jabłka zapiekane pod kruszonką, to prosty sposób na pyszną słodkość łączącą w sobie kultowe smaki jesieni – jabłek i orzechów włoskich. Wspaniale nadaje się nie tylko na deser, ale również i na śniadanie – o ile przetrwa noc nietknięte przez łasuchów… 🙂 Polecam!

apple crumble

apple crumble

Składniki:

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek (przed obraniem)
  • 1/2 łyżeczki (2 ml) mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka (5 ml) brązowego cukru
  • 2 łyżki (30 ml) skrobi ziemniaczanej
  • sok z połówki cytryny

Kruszonka:

  • 1 1/2 szklanki (360 ml) bezglutenowych płatków owsianych (albo zwykłych górskich w wersji z glutenem 🙂 )
  • 1/2 szklanki (120 ml) pokrojonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczka (2 ml) mielonego cynamonu
  • 3-4 łyżki (45-60 ml) brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki (80 ml) płynnego oleju kokosowego
Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki – ja zwykle kroję na 8-ki lub 12-stki (każdą ćwiartkę na 2 lub 3 części w zależności od wielkości).

Następnie, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy skrobią ziemniaczaną, cukrem i cynamonem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy i przygotowujemy kruszonkę.

W większej misce mieszamy płatki owsiane, pokrojone niezbyt drobno orzechy włoskie, sól, cukier i cynamon. Dolewamy płynny olej kokosowy i dokładnie mieszamy.

Do żaroodpornego naczynia przekładamy jabłka.

Następnie, wykładamy na nie kruszonkę i wyrównujemy łyżką powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 25 minut lub do momentu aż wierzch będzie zarumieniony. I apple crumble gotowe! 🙂

Podajemy na ciepło albo na zimno. Świetnie pasuje na śniadanie – można podać z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

Fanom słodkich posiłków polecam również knedle ze śliwkami. Fanom jabłek polecam cynamonowy ryż zapiekany z jabłkami, proste ciastka francuskie z jabłkami, jabłka z masłem orzechowym.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Adrian 2 listopada, 2018 - 8:33 am

Czy można byłoby zrobić podobne danie na patelni? Akurat jestem pozbawiony kuchenki 🙁

Reply
Lamarida 2 listopada, 2018 - 9:13 am

Myślę, że w sumie można… Jabłka podlać odrobiną wody na jednej patelni – najlepiej pod przykryciem. A na drugiej patelni uprażyć płatki owsiane z dodatkami. Uwaga: cukier się rozpuści i zrobi się z niego syrop, który jak zastygnie to będzie chrupiący. W każdym razie powodzenia 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.