Moja rodzina uwielbia domowe lody. Żeby trochę urozmaicić “lodowe menu”, przygotowuję takie dwukolorowe warstwowe lody jogurtowe. I powiem Wam, że stanowią one poważną konkurencję dla uwielbianych przez nas owocowych sorbetów 🙂 Polecam!
Polecam również lody truskawowe, kokosowe, wiśniowe z czekoladą, a także dwukolorowy sorbet truskawkowy w bloku lodowym.
Składniki:
Warstwa biała:
- 300 ml jogurtu roślinnego bez cukru o smaku naturalnym (może być np. sojowy lub sojowo-kokosowy)
- syrop z agawy (ilość do smaku)
Warstwa czerwona:
- 300 g truskawek, malin lub innych (świeże lub mrożone)
- syrop z agawy (ilość do smaku)
Wykonanie:
Jogurt dosładzamy syropem do smaku.
Owoce miksujemy w blenderze na gładką masę i słodzimy według uznania.
Następnie, do foremek na lody nakładamy około 1-2 cm warstwę słodkiego jogurtu i wkładamy do lodówki na 20-30 minut (tak, żeby biała wartswa zastygła się n atyle, żeby nie pomieszała z czerwoną).
Potem, dokładamy zmiksowane truskawki na tę samą grubość i znowu wkładamy do lodówki na kilkanaście minut.
W ostatnim kroku dokładamy jogurtu, żeby wypełnić foremkę, wtyykamy patyczki odstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3