Lubicie bułki z chrupiącą skórką, a puszyste w środku? Mam dla Was prosty przepis na takie domowe pieczywo, zupełnie bez konieczności wyrabiania ciasta. Bułeczki te pysznie smakują solo, a z domowym dżemem i ciepłym kakao dostają laur Najpyszniejszej Kolacji 🙂 Koniecznie je wypróbujcie!
Polecam również bułki orkiszowe z ziarnami. Pyszny jest też chleb z garnka. Warto wypróbować także chleb gryczany z ziarnami.
Składniki (na 8 bułek):
- 2 1/2 szklanki (600 ml) mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1/4 łyżeczki (1 ml, czyli ok. 1 g) suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej
- 1 1/4 szklanki (300 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!)
Wykonanie:
Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody z kranu (nie z czajnika!) i delikatnie mieszamy. Ciasto będzie klejące i takie ma być 🙂 Odstawiamy na blacie kuchennym na około 3 godziny do wyrośnięcia. Uwaga: nie stawiamy na grzejniku, tylko w temperaturze pokojowej!
Po upływie przy pomocy szpatułki wykładamy ciasto na matę hojnie posypaną mąką. Szpatułką i palcami przyprószonymi mąką w kilkunastu ruchach “zawijamy” ciasto do środka i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 8 części – ja robię to przy pomocy szpatułki obsypanej mąką.
Nie wyrabiamy ciasta, ale każdy kawałek formujemy w okrągłą bułeczkę – robimy to palcami oprószonymi mąką tak jakbyśmy boki zwijali do środka.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo mata silikonową. Odstawiamy na ok. 30 minut.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Bardzo ważne, żeby piekarnik był dobrze nagrzany, bo wysoka temperatura gwarantuje, że bułeczki będą mieć pożądane puste dziurki w środku i chrupiącą skórkę 🙂
Pieczemy w temperaturze 230 stopni C (ja używam termoobiegu) przez około 20 minut albo do momentu aż bułki będą lekko zarumienione na wierzchu.
Podajemy np. z ulubionym domowym dżemem (polecam taki wiśniowy albo brzoskwiniowy) i kubkiem ciepłego kakao.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3
Wyszły przepyszne!
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam!
Przygotowanie wydaje się banalnie proste 😉
Tak jest! Zachęcam do wypróbowania – warto 🙂
Ile ml ma szklanka?
Szklanka ma 240 ml, czyli 2 1/2 szklanki to 600 ml 🙂