Home Deser Truskawkowa Panna Cotta

Truskawkowa Panna Cotta

2 komentarze

Sezon truskawkowy tuż tuż i oprócz domowych lodów truskawkowych takich albo takich czy sorbetu truskawkowego polecam deser Panna Cottę w wersji roślinnej. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje!

truskawkowa panna cotta

Składniki (na 4 porcyjki):
  • 200 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu z agawy (lub do smaku)
  • sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki (3 ml) agaru w proszku (roślinna substancja żelująca)

Dodatkowo do dekoracji:

  • świeże truskawki
  • kilka łyżeczek gęstego mleka kokosowego z puszki
  • świeże listki mięty
Wykonanie:

Do blendera wrzucamy umyte truskawki, wlewamy mleko kokosowe i miksujemy na gładko. Słodzimy do smaku.

Zawartość blendera wylewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy agar i mieszamy trzepaczką. Stawiamy na ogniu, zagotowujemy, po czym gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut aż zacznie gęstnieć, co jakiś czas mieszając.

Przelewamy do szklanek lub kubków i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Potem wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.

Podajemy albo prosto z kubeczka (wersja dla małych dzieci 😉 ) albo wykładamy na talerz i dekorujemy np. świeżymi owocami.

Polecam również czekoladową panna cottę. A wielbicielom truskawek polecam jogurtowy tort z truskawkami.

Smacznego!

Przepis zainspirowany VeganFuel.

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

2 komentarze

Barbara 10 czerwca, 2020 - 11:55 am

Świetny przepis na deser.

Reply
Lamarida 11 czerwca, 2020 - 9:36 am

Dziękuję i życzę smacznego! 🙂

Reply

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.