Home Bezglutenowe Fasolka szparagowa po chińsku

Fasolka szparagowa po chińsku

0 komentarze

Już jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią przyrządzoną “po chińsku” . Pysznie chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci 🙂

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa


Fasolka szparagowa
Składniki (na 3 porcje): 
  • 500 g fasolki szparagowej
  • 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej)
  • 1 cała niewielka główka czosnku
  • 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego)
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:

Fasolkę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana.

Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki 🙂 .

Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około  minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę szparagową, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli. Podajemy z ryżem albo z ryżem lub makaronem ryżowym.

Dla amatorów chińskiego jedzenia polecam frytki po chińsku – przepis tutaj. Fanom fasolki szparagowej polecam te zapiekankę z patelni.

Smacznego!

•   Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
•   Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
•   Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
•   Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
•   Dziękuję i pozdrawiam! :)

PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku - kliknij tutaj, aby dowiedzieć się jak to zrobić. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy. Pięknie dziękuję!

Zostaw komentarz

* Dodając komentarz zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu publikacji komentarza zgodnie z Polityką prywatności

Lamarida to blog o wegańskim gotowaniu  i o codziennym życiu rodziny z nieuleczalnie chorym dzieckiem

Moje tłumaczenie wartościowej książeczki o wadach genetycznych już w księgarniach!!!

© All Right Reserved.

 
 

 

 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.