Już jakiś czas temu na targu warzywnym pojawiła się świeża i chrupiąca fasolka szparagowa. Nie mogliśmy się jej doczekać, bo w zeszłym roku zajadaliśmy się nią przyrządzoną “po chińsku” . Pysznie chrupiąca, mocno czosnkowa, a dla dorosłych można jej smak wyostrzyć płatkami chilli. Nawet nasz Najmłodszy, nie może się jej najeść – widać, że odziedziczył zamiłowanie do czosnku po babci 🙂
Dla amatorów chińskiego jedzenia polecam frytki po chińsku – przepis tutaj. Fanom fasolki szparagowej polecam te zapiekankę z patelni.
Składniki (na 3 porcje):
- 500 g fasolki szparagowej
- 4 cm korzenia imbiru (lub 2-3 łyżki domowej pasty imbirowej)
- 1 cała niewielka główka czosnku
- 2 łyżki tamari (lub sosu sojowego)
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli (opcjonalnie)
Wykonanie:
Fasolkę szparagową płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana.
Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki 🙂 .
Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę szparagową, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy i doprawiamy do smaku. Smażymy przez 2-3 minuty. Na końcu posypujemy sezamem uprażonym przez kilka minut na suchej patelni. Dla dorosłych opcjonalnie można użyć płatków chilli.
Podajemy z ryżem albo z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!
• Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
• Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza :)
• Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
• Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
• Dziękuję i pozdrawiam! :)
PS Jeśli ten przepis Ci się spodobał, to zachęcam do wsparcia leczenia i rehabilitacji mojej nieuleczalnie córeczki Emmusi poprzez wpłatę darowizny na jej subkonto w fundacji https://dzieciom.pl/podopieczni/27709 lub przekazanie jej 1,5% podatku. Będę bardzo wdzięczna. Każda złotówka się liczy! Dziękuję <3