Pizza na owsianym spodzie

Zwykle, gdy kiedyś słyszałam hasło “domowa pizza” myślałam o drożdżach i pracochłonnym wyrabianiu ciasta i długim oczekiwaniu. Jednak, gdy nie ma się ochoty czekać kilku godzin aż ciasto wyrośnie i pizza w końcu będzie gotowa, polecam wypróbować prosty i szybki w wykonaniu przepis na pizzę na owsianym spodzie*.

wegańska pizza na owsianym spodzie
Wegańska pizza na owsianym spodzie

Mąkę owsianą można albo kupić w sklepie, albo po prostu zrobić miksując płatki owsiane w blenderze. Poniższy przepis jest na dużą pizzę, którą z Mężem i synkiem potrafimy spałaszować w czasie jednego posiłku 🙂 Jeśli jednak zostanie wam kilka kawałków, to spokojnie można przechować je w lodówce na później, a nawet zabrać na lunch do pracy czy szkoły.   

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki** mąki owsianej
  • 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szklanka wody

Nadzienie:

  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 2 garście świeżej bazyli lub szpinaku
  • ananasy krojone z puszki
  • 5 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • oliwki pokrojone w krążki (opcjonalnie)

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C.

W dużym naczyniu dokładnie mieszamy składniki na ciasto aż utworzą jednolitą masę. Wykładamy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą i rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Wkładamy do piekarnika na 15 minut.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Obrany czosnek ścieramy na małych oczkach tarki, a obraną cebulę kroimy na cienkie krążki, pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na cienkie plastry, a ananasy i kukurydzę odcedzamy.

Po wyjęciu ciasta z piekarnika rozsmarowujemy równomiernie sos pomidorowy zmieszany ze startym czosnkiem, układamy liście bazylii lub szpinaku i pozostałe składniki w dowolnej kolejności 🙂 (Uwaga: nadzienie powinno składać się z waszych ulubionych składników, więc potraktujcie naszą listę jako przykładowy zestaw, w którym możecie zmienić wszystko według własnego uznania :)).

Pizzę wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut, a po wyjęciu kroimy na kawałki i zjadamy ze smakiem 🙂

Smacznego!

* Przepis na owsiany spód pizzy podejrzałam u JessBeautician.

** 1 szklanka ma pojemność 250 ml.

wegańska pizza na owsianym spodzie

2 myśli na temat “Pizza na owsianym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *