Granola

Granola, czyli mieszanka płatków zbożowych, orzechów i suszonych owoców opiekana z dodatkiem słodkiego syropu i pasty z prażonych nasion sezamu, dzięki czemu jest chrupiąca i słodka.

Domowa granola

To nasza ulubiona przekąska, którą można chrupać przez cały dzień i o każdej porze 🙂 Świetnie nadaje się na szybkie w przygotowaniu śniadanie – wystarczy zalać granolę mlekiem i gotowe! Dobrze sprawdza się jako słodka przekąska po obiedzie, a totalną furorę robi “w trasie” – wybieranie orzeszków czy rodzynek z pudełeczka z granolą potrafi na długo zająć dzieciaki i dać nieco odetchnąć rodzicom 😉

Składniki:

  • 3 szklanki* płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki ryżu preparowanego
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki migdałów pokrojonych w większe kawałki
  • 10 śliwek suszonych pokrojonych w większe kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki syropy z agawy (lub klonowego)
  • 3 łyżki pasty tahini (pasty z prażonych nasion sezamu – opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 stopni C.

W dużej misce mieszamy suche składniki. Polewamy mokrymi składnikami i “wmasowujemy” je aż całkowicie pokryją suche składniki (ja używam rękawiczek 🙂 ). Jeśli masa jest za sucha to należy dodać więcej syropu.

Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam silikonowej maty) i dokładnie dociskamy, aby całość była gęsto upakowana. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.

Po wyjęciu czekamy aż ostygnie (zwykle nie udaje powstrzymać, by nie skosztować, bo trudno jest się oprzeć :)). Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak 🙂 ).

Smacznego!

*Szklanka ma pojemność 250 ml

Domowa granola

Domowa granola
Domowa granola gotowa do pieczenia

2 myśli na temat “Granola”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *