Domowe kotlety sojowe

To są najlepsze kotlety na świecie! Lubią je wszyscy członkowie naszej rodziny: zarówno roślino- jak i zwierzęcożerni 🙂 Kilka lat temu na stale zagościły w naszym menu i nie wygląda na, że miałyby nam się znudzić. Przyrządzam je regularnie i zawsze mam ich zapas w zamrażarce: po prostu, gdy po usmażeniu ostygną zawijam je pojedynczo lub parami w folię aluminiową i mrożę. Te domowe kotlety sojowe super nadają się na obiad np. z ziemniakami i surówkami, albo jako wkład do kanapki, którą można zabrać do szkoły, pracy lub na wycieczkę 🙂 

Polecam również kotlety ryżowo-marchewkowe, kotleciki z fasoli i ziemniaka, burgery z ciecierzycy.

Składniki:
  • 350 g suchego ziarna soi
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 5 łyżek (75 ml) sosu tamari (lub sojowego w wersji z glutenem)
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka (5 ml) suszonego oregano
  • 3-5 łyżek  mąki owsianej lub zmiksowanych płatków owsianych (bezglutenowych lub zwykłych – według potrzeb)
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Suche ziarna soi moczymy w wodzie na noc i po kilkakrotnym przepłukaniu zalewamy czystą zimną wodą gotujemy do miękkości.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a obraną i umytą marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulkę i smażymy aż zmięknie, następnie dodajemy marchewkę, przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody, żeby warzywa nie przywarły do dna naczynia i dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty.

W blenderze miksujemy ugotowaną soję z sosem sojowym (ja blenduję w dwóch porcjach, żeby soja dobrze się zmiksowała).

Następnie, dodajemy zmiksowaną soję do przestudzonych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy mąkę owsianą i formujemy kotlety, które smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Gotowe kotlety sojowe układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, żeby wchłonął nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką – marchewka duszona albo surówka kimchi świetnie się z nimi komponują.

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej! 
  • Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
  • Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida_pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂

 

image_pdfimage_print

6 myśli na temat “Domowe kotlety sojowe”

  1. Szukałam pomysłu na pełne ziarno soi i kotleciki wyszły baaardzo dobre 🙂 wyobrażam sobie jak smaczne muszą być z nimi burgery… dziękuję za podzielenie się przepisem:)
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że kotlety smakują! Dziękuję za komentarz i zachęcam do dzielenia się przepisem z rodziną i znajomymi 😉 Pozdrawiam ciepło 🙂

  2. Zawsze gotuję sobie soję wcześniej w większych ilościach, a później ją mrożę. Skoro suchej soi należy dodać 350g to ile to będzie po ugotowaniu? 😀 Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *