Wegański rosołek

Pyszny, mocno warzywny i, dzięki arkuszom nori, lekko “rybny” w smaku. Wyśmienicie smakuje z makaronem ryżowym. Idealna potrawa na obiad, także dla maluchów. Zawsze ją gotuję, gdy planuję zrobić selerybę, bo seler ugotowany w tym rosołku ma bogatszy smak.  

 
rosołęk wegański

Składniki: 

  • 2 selery
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1/5 główki białej kapusty
  • 3 arkusze nori
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • woda

Wykonanie:

Warzywa (oprócz selera) obieramy, myjemy i kroimy na niewielkie kawałki, kapustę drobno szatkujemy nożem. Wkładamy tak przygotowane składniki do dużego garnka, dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca, liście laurowe i arkusze nori rozerwane na większe paski. Całość zalewamy wodą i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.

W międzyczasie, obieramy selera, myjemy, przecinamy na połówki i kroimy na około półcentymetrowe paski. Po upływie 40 minut, dodajemy plastry selera do garnka i gotujemy całość aż seler będzie miękki.

Następnie wyciągamy ostrożnie plastry selera na talerz, aby przestygły do dalszego użycia – ja robię z niego selerybę . Ugotowane plastry można przechowywać w lodówce do około 3 dni – dłużej nie próbowałam 😉 .

Rosołek doprawiamy sosem sojowym lub solą i pieprzem do smaku, można przybrać natką pietruszki, i podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym. Pychotka 🙂

Smacznego!

plastry selera
Tak wyglądają plastry selera po wyciągnięciu z rosołku gotowe do przyrządzenia seleryby 🙂

 

3 myśli na temat “Wegański rosołek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *