Wegański quiche brokułowy

Quiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? 🙂 

Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche, to wydawało mi się to zbyt skomplikowane: trzeba wyrabiać ciasto, a mnie nawet do pizzy się nie chce i robię ją na owsianym spodzie. Ale długo nie mogłam się opierać i gdy już raz wypróbowałam ten wegański quiche, to od tego czasu piekę go regularnie. Okazało się bowiem, że wyrobienie ciasta to prosta i szybka sprawa, a nadzienie też przyjemnie się robi. Słowem, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂 

My możemy jeść quiche na lunch, obiad lub kolację. Wspaniale komponuje się z soczewicą czerwoną na ostro. Bardzo dobrze też smakuje na zimno i dlatego świetnie się sprawdza na przyjęciu czy innym wesołym zgromadzeniu 🙂

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 2/3 szklanki wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

Warzywa:

  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 5 pieczarek
  • 1/2 większego brokuła
  • 3 średnie ziemniaki
  • garść szpinaku lub jarmużu
  • pieprz
  • sos sojowy do smaku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia

Masa tofu:

  • 300 g tofu o smaku naturalnym
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki wody (lub więcej)

Wykonanie:

Mieszamy składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie sprężyste. Wykładamy je na blaszkę do tarty dokładnie dociskając i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut.

W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy nadzienie. Najpierw obieramy cebulę i ziemniaki i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórki, i kroimy w plasterki, selera myjemy i drobno kroimy. Szpinak/jarmuż myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Brokuła dzielimy na niewielkie koszyczki.

Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki, ziemniaki i selera i smażymy aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby podlewamy wodą. Dodajemy brokuła i szpinak i smażymy jeszcze przez kilka minut.

Do blendera wkładamy tofu połamane na niewielkie kawałki, dodajemy sos sojowy, wodę i przyprawy i miksujemy na gładką masę. Gdy jest za sucha (w zależności od użytego tofu) dolewamy niewielką ilość wody i jeszcze raz miksujemy.

Masę dodajemy do usmażonych warzyw i dokładnie mieszamy. Następnie, przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40-45 minut.

Praktyczna uwaga:

Jeżeli chodzi o przechowywanie quiche w lodówce, to polecam zawinac go szczelnie w folię aluminiową, żeby ciasto nie wyschło. Potem wystarczy podgrzać w piekarniku albo nawet na patelni na małym ogniu.

Smacznego!

* Inspiracją dla mnie był Peaceful Cuisine.

kisz

3 myśli na temat “Wegański quiche brokułowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *