Taco – meksykańska sałatka

Sałatka taco to królowa sałatek w amerykańskich stołówkach i knajpach meksykańskich, podawana z chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla (ang. tortilla chips), czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w niej zabraknąć fasolki. Sekretem jej smaku jest sos – moim patentem na sukces jest połączenie kminu rzymskiego i curry. Ta prosta w wykonaniu sałatka pysznie smakuje na lunch, ale również nie powinno jej zabraknąć na domowej imprezie. Gorąco polecam! 🙂

Składniki:
  • 1 sałata zielona (rzymska)
  • 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej typu kidney
  • 2 niewielkie pomidory
  • 1/2 szklanki oliwek bez pestek (jeśli lubicie)
  • 3 łyżki startego wegańskiego żółtego sera (opcjonalnie)

Sos:

  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego albo domowego majonezu
  • dowolna ilość chipsów tortilla 😉
Wykonanie:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.

W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z jogurtem lub majonezem.

W dużym naczyniu mieszamy pokrojoną sałatę, pomidory, przepłukane wodą i odcedzone fasolkę i pokrojone w obrączki oliwki.

Polewamy sosem i dokładnie mieszamy.

Ja zwykle odstawiam taco w tej fazie do lodówki na jakiś czas: gdy ma to być sałatka na lunch następnego dnia to na całą noc, a gdy „dla gości” to na kilka godzin.

Tuż przed podaniem lub zapakowaniem do pojemnika na lunch posypujemy serem startym na grubych oczkach i połamanymi nachosami (żeby pozostały pysznie chrupiące 🙂 )

Smacznego!

  • Spodobał Ci się ten przepis? To bardzo się cieszę 🙂 Będzie mi miło, jeśli skomentujesz i udostępnisz! Dzięki Tobie będzie on miał szansę dotrzeć do kogoś, kto być może potrzebuje go przeczytać.
  • Obserwuj mnie na Facebooku lamarida.pl FB
  • Śledź mnie na Instagramie lamarida.pl Instagram
  • Dziękuję i pozdrawiam! 🙂
image_pdfimage_print

Jedna myśl na temat “Taco – meksykańska sałatka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *