Taco – meksykańska sałatka

Sałatka taco to królowa sałatek w amerykańskich stołówkach i knajpach meksykańskich, podawana z pikantnymi i chrupiącymi chipsami kukurydzianymi tortilla, czyli nachosami. Jak na meksykańskie danie przystało nie może w niej zabraknąć fasolki. Sekretem jej smaku jest sos – moim patentem na sukces jest połączenie kminu rzymskiego i curry. Ta prosta w wykonaniu sałatka pysznie smakuje na lunch, ale również nie powinno jej zabraknąć na domowej imprezie. Gorąco polecam! 🙂

Meksykańska sałatka taco czeka na imprezę 🙂

Składniki:

  • 1 sałata zielona (rzymska)
  • 1 puszka fasolki konserwowej typu kidney
  • 2 niewielkie pomidory
  • 1/2 szklanki oliwek bez pestek (jeśli lubicie)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki domowego majonezu
  • 3 łyżki startego wegańskiego żółtego sera (opcjonalnie)
  • dowolna ilość chipsów tortilla

Wykonanie:

Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w niewielkie kawałki.

W małym naczyniu przygotowujemy sos: wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z majonezem.

W dużym naczyniu mieszamy sałatę, pokrojone pomidory, przepłukane wodą i odcedzone fasolkę i kukurydzę, pokrojone w obrączki oliwki, polewamy wszystko sosem i dokładnie mieszamy.

Ja zwykle odstawiam taco w tej fazie do lodówki na jakiś czas: gdy ma to być sałatka na lunch następnego dnia to na całą noc, a gdy „dla gości” to na kilka godzin.

Tuż przed podaniem (lub zapakowaniem do pojemnika na lunch) posypujemy serem startym na grubych oczkach i połamanymi nachosami.

Smacznego!

Sałatka taco spakowana na lunch do pracy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *