Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia 🙂 . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam!
Polecam również jaglane ciasto a’la Snickers, tartaletki z kremem jaglanym i truskawkami, jagielnik z brzoskwiniami.
Składniki:
- 1 szklanka (240 ml) suchej kaszy jaglanej
- 3 szklanki (720 ml) mleka roślinnego
- 1 szklanka (240 ml) wody
- 6-10 łyżek syropu z agawy
- 200 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem, żeby pozbyć się lekkiego smaku goryczki.
Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
Masę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ja miksuję w dwóch porcjach). Następnie, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub posmarowaną olejem.
Rafaello posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.
Praktyczna uwaga:
Ciasto najlepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzone. Mnie nie zawsze się to udaje, bo mój Mężulek, wiedząc, że to jaglane rafaello siedzi sobie w lodówce, co chwilę tam zagląda i pyta czy już gotowe 😉 .
Smacznego!
- Spodobał Ci się ten przepis? To podaj go dalej!
- Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w formie komentarza 🙂
- Obserwuj mnie na Facebooku LamaridaBlog
- Śledź mnie na Instagramie lamaridapl
- Dziękuję i pozdrawiam! 🙂