Rafaello jaglane

Mleczne rafaello było jednym z naszych ulubionych ciast zanim przekonwertowaliśmy się na roślinną dietę. Teraz ta wegańska jaglana wersja od Veganbandy podbiła nasze serca i zachwyciła nasze podniebienia 🙂 . Prosta w wykonaniu, w dodatku bez pieczenia. Polecam!

jagielnik rafaello

Składniki:
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 6-10 łyżek syropu z agawy
  • 200 g wiórek kokosowych
    Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem, żeby pozbyć się lekkiego smaku goryczki.

Wsypujemy ją do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka i szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Następnie, dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.

Masę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ja miksuję w dwóch porcjach). Następnie, wylewamy ją na tortownicę wyłożoną folią aluminiową lub posmarowaną olejem.

Rafaello posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i chłodzimy w lodówce.

Praktyczna uwaga:

Ciasto najlepiej się kroi, gdy jest dobrze schłodzone. Mnie nie zawsze się to udaje, bo mój Mężulek, wiedząc, że to jaglane rafaello siedzi sobie w lodówce, co chwilę tam zagląda i pyta czy już gotowe 😉 .

Smacznego!

rafaello jaglane

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *