Zakwas jaglany na żurek

Ja bardzo lubię żurek i moje dzieci odziedziczyły po mnie słabość do niego 😉 Zwykle używam żurku na zakwasie z mąki żytniej razowej, ale dla odmiany wypróbowałam żurek na zakwasie z bezglutenowej mąki  jaglanej opracowany przez Jadłonomię. I oczywiście, jak zawsze, nie zawiodłam się 🙂 Był wyśmienity! Polecam 🙂

Składniki: 

  • 1/2 szklanki (120 ml) mąki jaglanej
  • 1/2 litra letniej przegotowanej wody
  • 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki
  • skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Wykonanie:

Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką.

Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 3-7 dni (w zależności od pory roku). W tym czasie można kilka razy zamieszać. Gotowy zakwas przechowujemy w lodówce.

Praktyczne rady:

Gotowy zakwas powinien mieć kwaśny posmak – zatem zaleca się sprawdzenie czystą łyżką jego smaku przed włożeniem do lodówki.

Smacznego!

image_pdfimage_print

2 myśli na temat “Zakwas jaglany na żurek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *