Domowy zakwas na barszcz czerwony

Buraki czerwone wprost uwielbiamy, ja i moja rodzinka. Na ostatnie grudniowe święta zrobiłam ten oto barszcz czerwony kiszony według przepisu VeganNerd i wszyscy nie mogliśmy się go najeść. Był wspaniale gęsty, odpowiednio kwaśny, po prostu przepyszny! Nawet udało mi się porcyjkę zamrozić i później jedząc go, wspominaliśmy święta 🙂 A że wyszedł tak smakowicie, nie miałam zamiaru czekać do grudnia, żeby znowu barszcz pojawił się u nas na stole 🙂 I często on u nas bywa! Jest prosty w wykonaniu, właściwie to sam się robi. Polecam! 🙂

Składniki:
  • 2 kg buraków czerwonych
  • 1 jabłko
  • plaster korzenia selera
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna owoca jałowca
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 goździki
  • kilka nasion kolendry
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • kromka chleba na zakwasie
  • 3 litry gorącej wody
Wykonanie:

Potrzebujemy do zakwasu duże naczynie, ja robię zarówno w dużym plastikowym wiadrze (bez BPA) oraz w szklanym słoju. Najważniejsze, żeby było czyste i pojemne.

Buraki obieramy, myjemy i kroimy w słupki i wkładamy do naczynia. Jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i dodajemy do naczynia razem ze zgniecionym nożem czosnkiem (nie obranym, razem z łupinkami). Wrzucamy także pozostałe przyprawy, kromkę chleba na zakwasie i zalewamy gorąca wodą. Całość mieszamy, przykrywamy tak, aby był dostęp powietrza i odstawiamy na kilka (około 7) dni. U mnie zakwas stał na blacie kuchennym.

Po upływie tego czasu barszcz powinien być ukiszony, bez oznak pleśni. W razie, gdy jest za mało kwaśny możemy dodać octu jabłkowego. Gotowy zakwas przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki lub do pojemników i mrozimy.

Przy podgrzewaniu zakwasu pamiętamy, żeby go nie zagotować bo straci kolor.

Podajemy solo (podobno bardzo zdrowy taki surowy ukiszony barszcz) albo z gotowaną fasolą lub z francuskimi pasztecikami.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Domowy zakwas na barszcz czerwony”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *