Bezglutenowe tortille, czyli chlebek roti z batatów

Pamiętacie smakowite dwuskładnikowe tortille z batatów? Zmodyfikowałam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Bezglutenowe tortille są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale się je chrupie 🙂 Super zdrowa i ciekawa smakowo przekąska dla małych i dużych dzieciaków 🙂 My również lubimy jeść je w formie “kanapek” np. z humusem lub guacamole i świeżymi warzywami. Polecam 🙂 .

Składniki:
  • 1 szklanka mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki maki ryżowej
  • 1 szklanka batatów ugotowanych na parze
  • mąka ryżowa do podsypania

Wykonanie:

W jednym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy i ryżową.

Umytego i obranego słodkiego ziemniaka gotujemy na parze. Gdy jest bardzo ciepły rozgniatamy widelcem, odmierzamy 1 szklankę i dodajemy do mieszanki mąk.

Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy ziemniaki ostygną kontynuujemy wyrabianie dłońmi. Podsypujemy mąką ryżową, formujemy wałek, dzielimy na sześć albo więcej części (w zależności jakiej wielkości placki chcecie zrobić).

Każdą część podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm.

Wkładamy na suchą rozgrzana patelnię i smażymy z każdej strony przez około 20-30 sekund, pilnując żeby całkowity czas smażenia nie był dłuższy niż 2-2.5 minuty. W czasie smażenia możecie zaobserwować bąbelki powietrza (mniejsze niż dla placków z glutenem) oznaczające, że gorące powietrze piecze placek od środka.

Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” 🙂 .

Praktyczne rady:

Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach 🙂 .

Smacznego!

Wyrobione ciasto na bezglutenowe roti dzielimy na kilka części
Bąbelki powietrza przy smażeniu bezglutenowego roti są mniejsze niż w glutenowej wersji

 

5 myśli na temat “Bezglutenowe tortille, czyli chlebek roti z batatów”

  1. Ja zrobiłam właśnie z mąką gryczaną. Wyszły pyszne, chociaż trzeba uważać, bo mogą się rozpadać przy zbyt cienkim rozwałkowaniu i przy przenoszeniu na patelnię. Ale jak zrobimy trochę grubsze i będziemy je zsuwać wprost z deski na patelnię – będzie OK. Na patelni, jak już z jednej strony się przyrumienią – nie rozpadają już się.
    Dzięki za Twoją wersję, na pewno wypróbuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *